Trei luni de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare în România. Impact. Provocări. Rezultate

Într-o Românie tot mai preocupată de protejarea mediului înconjurător, Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un pas esenția în direcția colectării și reciclării eficiente a ambalajelor de băuturi.

26 mart. 2024, 12:36
Trei luni de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare în România. Impact. Provocări. Rezultate

Sistemul de Garanție-Returnare în România este un instrument meticulos, practic și transparent pentru semnalizarea adoptării circularității economice și a unei profunde schimbări de comportament la nivelul societății. La aproximativ trei luni de la implementarea acestui sistem, am efectuat o evaluare succintă a impactului, performanțelor și provocărilor întâmpinate până în prezent de Sistemul de Garanție-Returnare.

Am analizat, în special, doi indicatori relevanți: evoluția volumului și a ratei de colectare a ambalajelor SGR și gradul de notorietate și adopție a Sistemului, printre consumatori, comercianți și producători.Scurtă analiză a evoluției colectării ambalajelor prin SGR

Conform datelor raportate, în primele trei luni de funcționare a SGR producătorii de băuturi au pus pe piață peste 500 de milioane de ambalaje. Dacă în luna decembrie au apărut aproximativ 45 de milioane de ambalaje SGR, în luna ianuarie numărul lor a crescut de patru ori, ajungând la puțin sub 180 de milioane de ambalaje puse pe piața din România. Iar în februarie, numărul lor a fost de șapte ori mai mare decât în prima lună de funcționare a SGR.

RetuRO deschide un nou centru în Giarmata, asigurând alte 32 de noi locuri de muncă verzi în județul Timiș

În primele 3 luni ale Sistemului de Garanție-Returnare (decembrie – februarie) s-au recuperat aproximativ 23 de milioane de recipiente de plastic, sticlă sau metal. Lună după lună, SGR a sărit de la 31.000 de ambalaje returnate în decembrie 2023, la 2,2 milioane în ianuarie și la 21 milioane în februarie, de aproape 700 de ori mai mult decât în prima lună de funcționare a SGR (decembrie 2023). Practic, după trei luni am recuperat mai bine jumătate din ambalajele puse pe piață în decembrie. Conform declarațiilor făcute de Ministrul Mediului, un ciclu de recuperare al unui ambalaj din piață este de minimum 4 luni. Dar punere pe piață nu înseamnă și prezență la raft. Multe din aceste produse încă sunt prezente în stocurile distribuitorilor sau comercianților, iar consumatorii încă nu au acces la întregul volum de ambalaje SGR puse pe piață.

Percepția consumatorilor și a comercianților asupra SGR

Pe lângă progresele evidente în ceea ce privește colectarea și reciclarea ambalajelor, este important să recunoaștem și să apreciem și gradul de implicare al populației, fără de care nu era posibilă această evoluție a SGR. În luna februarie, rata medie de returnare a ambalajelor prin SGR a ajuns peste 6%. Cea mai mare rată de returnare se înregistrează la plastic – 8,82% în februarie 2024 față de 0,09% în decembrie 2023;

RetuRO vine în întâmpinarea comercianților prin lansarea magazinului online. Manualul SGR este deja disponibil

Până în acest moment, din cei 80.000 de potențiali operatori economici, s-au înscris în SGR peste 70.000 de participanți (producători și comercianți). Iar aproximativ 30.000 de comercianți au semnat contractul cu RetuRO, ceea ce înseamnă că peste o treime dintre ei (37.5%) pot organiza puncte de returnare în Sistemul de Garanție-Returnare.