Trei metode să stai calm când copilul este agitat

In educatia copiilor, parintii stiu cat de important este sa fii calm atunci cand copilul este agitat. Toti specialistii in educatia copiilor recomanda acest lucru, tocmai pentru ca starea de nervozitate a copilului sa nu se amplifice, preluand si emotiile negative ale parintelui. Usor de zis, dar cam greu de facut atunci cand facem referire la educatia copiilor.

RomaniaTV.net
03 oct. 2012, 19:58
Trei metode să stai calm când copilul este agitat

Iată câteva sfaturi oferite de specialiştii în educaţia copiilor pentru a reuşi să-ţi păstrezi calmul, chiar şi în cele mai agitate momente.

Schimbă-ţi perspectiva şi vei percepe altfel educaţia copiilor

Atunci cand gandesti diferit, te vei comporta diferit si, in mod categoric, vei reusi sa fii mai calm decat copilul tau. E adevarat, copilul te poate face sa te simti furios, frustrat, insa ia-o ca pe ceva normal. Copiii se manifesta asa cum ar trebui la varsta pe care o au. Chiar si atunci cand sa zicem, te injura. Rolul tau, ca parinte, este sa-l ghidezi, sa-l educi in spiritul asumarii responsabilitatii pentru faptele si vorbele sale, si nu sa-l invinovatesti pentru comportamentul sau.

Asta nu inseamna ca trebuie sa-i accepti comportamentul, ci doar sa nu il consideri un afront personal. Daca invinovatim copiii pentru starile noastre de suparare, frustrare, atunci copiii, la randul lor, vor invata sa dea vina pe altii si nu sa-si asume responsabilitatea pentru faptele, vorbele si emotiile lor. Sentimentele de frustrare apartin fiecaruia si este de datoria fiecaruia sa si le gestioneze, fara a pasa responsabilitatea pe umerii altcuiva.

Identifică-ţi sentimentele, te va ajută în educaţia copiilor

In momentul in care simti ca “te ia valul”, fa o pauza si gandeste-te: “Ce simt acum?”. Esti iritat, frustrat, ranit? Identifica-ti trairile si exprima-le: “Cand vad ca se intampla X, Y sau Z ma simt ………. pentru ca …………..”. Apoi intreaba-te ce ar trebui facut pentru a-i transmite copilului un feed-back corespunzator, astfel incat sa nu se mai intample evenimentele X, Y sau Z.

Este perfect normal sa-ti accepti si sa-ti recunosti sentimentele. Chiar daca sunt de teama, de rusine, de frustrare. Sentimentele trebuie asumate, fara a incerca pasarea responsabilitatii lor catre altii. Sentimentele noastre ne apartin, chiar daca este mai usor sa dai vina pe altii pentru ele. Iar copiii trebuie sa invete asta: sentimentele sunt prietenii nostri, nu dusmanii nostri. Trebuie doar sa le acceptam, sa ni le asumam si sa invatam sa le gestionam.

Pauză, respiră, gândeşte

Urmeaza acesti pasi si astfel ii vei transmite si copilului tau acest model de comportament. Atunci cand esti nervos, ia o pauza, respira adanc si gandeste-te care este cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemei ivite. Apoi puteti discuta mai tarziu, cand sunteti calmi amandoi, despre ea.

Atunci cand esti agitat, corpul considera aceasta stare o amenintare si creste nivelul de adrenalina pentru a se proteja. Ca atare, energia este mutata de la creier la muschi. Asa se si explica faptul ca spui unele cuvinte pe care sa le regreti si te intrebi apoi  “Ce-o fi fost in mintea mea?” sau “Cum de n-am gandit in momentul ala?!”. De aceea este util acest exercitiu. Faci o pauza, te detasezi de problema, respiri adanc, astfel incat creierul sa fie bine oxigenat si incepi sa te gandesti gasirea solutiilor. Daca adrenalina isi face de cap, creierul nu are cum sa gandeasca eficient si sa ia cele mai bune decizii.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro