Trei nave militare care aparţin Flotei Turce au vizitat Portul Constanţa

O grupare navală a Flotei Turce s-a aflat luni în Portul Constanța, în cadrul unei escale de două zile pe care o efectuează pe parcursul Exercițiului 'Steaua de Mare - 2016', aplicație derulată în conformitate cu planificarea anuală a Forțelor Navale Turce.

05 apr. 2016, 07:43
Trei nave militare care aparţin Flotei Turce au vizitat Portul Constanţa

În Portul Constanța, flotila turcă participantă la Exercițiul ‘Steaua de Mare — 2016’, alcătuită din Fregata TCG GIRESUN, Corveta Națională TCG HEYBELIADA și Nava de Patrulare TCG KILIC, avându-l la bord pe contraamiralul Yașar Çamur, comandantul Grupului de Lucru pentru Zona de Vest, a fost întâmpinată de șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), contraamiral dr. Alexandru Mîrșu și comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Daniel Căpățână, șeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, parlamentari, alte oficialități civile și militare române și turce, scrie Agerpres.

Cu această ocazie, adiacent vizitei flotilei militare turce, la bordul corvetei din Clasa Ada, TCG HEYBELIADA , construită cu o arhitectură stealth, ce i-a adus și supranumele de ‘Fantoma Mării’, s-a desfășurat și o ceremonie de ratificare a parteneriatului pentru constituirea unei asocieri între patru firme pentru a depune ofertă de participare la retehnologizarea fregatelor românești de Tip 22, Regele Ferdinand și Regina Maria.

Protocolul de cooperare semnat de firma românească Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații, lider de piață în domeniul integrării IT&C, cu o experiență de 20 de ani în sectorul sistemelor de comunicații și IT pentru Apărare, pe uscat și pe apă și trafic aerian și companiile turcești STM, ASELSAN și HAVELSAN din industria de apărare din Turcia preconizează asocierea în vederea depunerii unei oferte competitive pentru retehnologizarea și înarmarea fregatelor achiziționate de Flota Navală Română de la Marina Regală Britanică în perioada 2004 și 2005, fără armament defensiv sau ofensiv, la bord.

La finalul festivității, contraamiralul Yașar Çamur i-a avut ca oaspeți pe șeful SMFN, contraamiral dr. Alexandru Mîrșu, pe comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Daniel Căpățână și pe ziariștii români pentru a participa la un scurt marș demonstrativ în rada exterioară a Portului Constanța, pe parcursul a trei ore, cu viteză de croazieră.

Citeşte şi Portul Constanţa, în fruntea clasamentului internaţional al destinaţiilor de croazieră din Marea Neagră