Trei noi judecători au fost numiți la CCR. Aceștia au depus jurământul duminică, în faţa preşedintelui Nicuşor Dan şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.
Conform legii, noii judecători își preiau oficial mandatul odată cu momentul depunerii jurământului. Ceremonia de la Cotroceni a fost marcată de absența președintelui Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, care a fost reprezentat de vicepreședintele Raluca Turcan, potrivit news.ro.
La eveniment au mai participat președintele Senatului, Mircea Abrudean, premierul Ilie Bolojan și ceilalți membri ai Curții Constituționale.
Cine sunt noii judecători
Dacian Cosmin Dragoş, numit de preşedintele Nicuşor Dan, este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării si conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. El o înlocuieşte pe Livia Stanciu.
Csaba Asztalos, din partea UDMR şi susţinut de coaliţia de guvernare, fost preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a fost votat de Camera Deputaţilor pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, după finalizarea mandatului judecătorului Varga Attila.
Mihai Busuic, fost preşedinte al Curţii de Conturi, propus de PSD şi susţinut de coaliţia guvernamentală, a fost votat de Senat pentru postul de judecător la CCR, el înlocuindu-l pe Marian Enache, care a deţinut şi funcţia de preşedinte al Curţii.
Fiecare judecător în parte rostește în fața preşedintelui României şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, următorul jurământ: “Jur să respect şi să apăr Constituţia, îndeplinindu-mi cu bună-credinţă şi fără părtinire obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Jurământul se depune individual.
Potrivit legii, după fiecare reînnoire a Curții, care are loc o dată la trei ani prin înlocuirea a o treime din membri, judecătorii trebuie să aleagă, în termen de cinci zile, un nou președinte. Acesta este ales prin vot secret, pentru un mandat de trei ani, care poate fi reînnoit.
Fiecare dintre cele trei entități care numesc judecători (Președintele României, Camera Deputaților și Senatul) poate propune un singur candidat pentru funcția de președinte al CCR. Votul are loc în plenul Curții, iar dacă niciun candidat nu obține majoritatea în primul tur, se organizează un al doilea tur între primii doi clasați.
Componența actuală a Curții Constituționale
Numiți de Președintele României: Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină, Dacian Cosmin Dragoș
Numiți de Camera Deputaților: Gheorghe Stan, Bogdan Licu, Csaba Asztalos
Numiți de Senat: Cristian Deliorga, Laura Scântei, Mihai Busuioc
Judecătorii CCR sunt numiți pentru un mandat de 9 ani, fără posibilitate de prelungire sau reînnoire. Funcția de judecător la Curte este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția celei didactice în învățământul juridic superior. Pentru a fi numit, un judecător constituțional trebuie să aibă studii juridice, minimum 18 ani de experiență în domeniu și o reputație profesională ireproșabilă.