Cei trei judecători noi de la Curtea Constituţională au depus jurământul. Valer Dorneanu, noul şef al CCR. UPDATE

Curtea Constituţională are, de miercuri, trei noi judecători, Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache. Cei trei au depus jurământul de învestitură la ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Valer Dorneanu, propus de Camera Deputaţilor, a fost ales preşedintele acestei instituţii, potrivit România TV.

12 iul. 2016, 14:11

UPDATE 14.00 Valer Dorneanu a fost ales, miercuri, preşedintele Curţii Constituţionale a României. Mandatul de preşedinte al CCR este de trei ani şi poate fi reînnoit.

Valer Dorneanu a fost ales preşedinte al CCR într-o şedinţă cu uşile închise a Curţii în noua componenţă, după ce Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache au depus jurământul ca judecători.

Plenul Curţii Constituţionale s-a reunit miercuri, la ora 14.00, pentru prima dată după reînnoirea CCR cu trei judecători, pentru a alege, prin vot, noul preşedinte al forului. Conform unor surse politice, citate de news.ro, Livia Stanciu, propusă de Preşedinţie, şi Valer Dorneanu, propus de Camera Deputalor, au candidat pentru funcţia de preşedinte al CCR.

Valer Dorneanu a fost ales preşedinte interimar al Curţii Constituţionale, după ce mandatul lui Augustin Zegrean la şefia CCR a expirat pe 11 iunie. Valer Dorneanu este judecător al Curţii Constituţionale din 2013, numit de Camera Deputaţilor pentru un mandat de 9 ani. El a fost deputat PSD în 2000-2008, iar în primul mandat de parlamentar a fost preşedintele Camerei Deputaţilor. În perioada 1967-1974 Valer Dorneanu a fost procuror la procuraturile locale din sectoarele 5 si 6 ale municipiului Bucureşti. Dorneanu a fost expert pe probleme de legislaţia muncii la UGSR.

Citeşte şi: Valer Dorneanu, noul preşedinte al CCR: Noi avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au numit

UPDATE 11.10 Transcriptul integral al discursului preşedintelui Klaus Iohannis la depunerea jurământului de către noii judecători constituţionali, postat pe site-ul Preşedinţiei.

„Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Domnule Vicepreședinte al Senatului,
Domnule Viceprim-ministru,
Stimați judecători și foști judecători ai Curții Constituționale,

Constituția României face din Curtea Constituțională garantul supremației sale. În cei 25 de ani de când există, Curtea Constituțională s-a dovedit eficientă în promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constituție. Ea a contribuit la explicarea și punerea în aplicare a unor principii de bază ale constituționalismului modern, cum ar fi cooperarea loială între autoritățile publice, protejarea cetățenilor de orice amenințări la adresa drepturilor și libertăților lor și, mai ales, întărirea integrității și a transparenței în viața politică. Deseori, Curtea a fost un facilitator pentru racordarea sistemului normativ și chiar a vieții publice din România la valorile și principiile juridice promovate în spațiul european și internațional.

Dacă Preşedintele României are rolul constituţional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale, Curţii Constituţionale îi revine îndatorirea de a proteja şi promova statul de drept şi democraţia constituţională cu scopul ultim de a asigura protecţia drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

Urez succes în activitate judecătorilor constituţionali care au depus jurământul astăzi.

Vă doresc tuturor să contribuiţi la conturarea Curţii Constituţionale ca un pol de stabilitate în arhitectura constituţională a statului, inclusiv prin jurisprudenţă clară, coerentă și predictibilă. Vă îndemn să aveţi permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism şi independenţă şi am toată convingerea că veţi onora cu demnitate magistratura care vă este încredinţată! Felicitări și succes noilor judecători ai Curții Constituționale a României!”.

UPDATE 11.10 Preşedintele Klaus Iohannis, declaraţii:

Curţii Constituţionale îi revine datoria de a veghea statul de drept.

Urez succes judecătorilor care au depus astăzi jurământul.

UPDATE 11.04 Ceremonia depunerii jurământului a început. Livia Stanciu a fost prima care a depus jurământul.

––––––––––––––––––––––––––––

Cei trei noi judecători ai Curţii Constituţionale – Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache – vor depune jurământul de învestitură în faţa preşedintelui Klaus Iohannis miercuri la ora 11:00, potrivit agendei preşedintelui, anunţat de Administraţia Prezidenţială.

Ulterior acestui moment, Curtea se va reuni într-o şedinţă cu uşile închise pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii trei ani. În prezent, CCR este condusă, cu titlu de preşedinte interimar, de către Valer Dorneanu, ales în această funcţie după expirarea mandatului de preşedinte al lui Augustin Zegrean, în luna iunie.

Livia Stanciu, fosta preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost numită pe 9 iunie, prin decret prezidenţial, de către Klaus Iohannis, judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat complet de nouă ani. Ea îl va înlocui pe Augustin Zegrean, numit în 2007 de către preşedintele de atunci, Traian Băsescu.

Attila Varga, fost deputat UDMR, a fost numit judecător CCR pentru următorii nouă ani de către Camera Deputaţilor, la propunerea UDMR şi cu votul PSD. El îl va înlocui pe judecătorul Tudorel Toader, numit în 2007 de Camera Deputaţilor, la propunerea PNL.

Cel de-al treilea judecător care vine la Curtea Constituţională este fostul deputat UNPR Marian Enache, numit din partea Senatului, cu voturile PSD şi UDMR. El îl va înlocui pe Valentin Zoltan Puskas, numit în 2007 tot de Senat, la propunerea UDMR. Numirea lui Enache a fost contestată la CCR de senatorii liberali pe motiv că nu a fost susţinut la vedere de niciun grup parlamentar, dar Curtea a respins sesizarea acestora pe 29 iunie.

Potrivit legii de funcţionare, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.