Trei oameni de afaceri cercetaţi pentru evaziune fiscală, arestaţi preventiv

Tribunalul Argeş a emis, marţi, mandate de arestare preventivă pe numele a trei oameni de afaceri, cercetaţi pentru evaziune fiscală de aproape 6,2 milioane euro.

10 iun. 2014, 18:31
Trei oameni de afaceri cercetaţi pentru evaziune fiscală, arestaţi preventiv

Potrivit unui comunicat al DNA, Ciprian-Bogdan Buruntia, Alexandru Dumitrescu şi Ionuţ Şapcă, administratori şi asociaţi ai unor firme, au fost reţinuţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat.

Instanţa a admis propunerea procurorilor Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dispunând arestarea preventivă a celor trei pe o perioadă de 30 de zile, notează Agerpres. Decizia Tribunalului Argeş nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Piteşti în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Procurorii susţin că cei trei au constituit, în anul 2011, un grup infracţional organizat, iar prin intermediul societăţilor SC Bogcip Tarns Invest, SC Bogcip Tarns Logistic, SC Super El Con, SC Astrate Logistic şi SC Petcu Iony Comtur au săvârşit fapte grave de evaziune fiscală, ca urmare a neînregistrării în contabilitatea acestor societăţi a unor venituri sau înregistrarea unor cheltuieli fictive aferente unor tranzacţii comerciale inexistente, producând în această modalitate un prejudiciu bugetului de stat, cert determinat, atât prin acte de control fiscal, cât şi constatări de specialitate, în sumă de aproximativ 27 milioane lei, echivalent a aproape 6,2 milioane euro.

Anchetatorii au constatat că activitatea infracţională a fost acoperită prin întocmirea de documente fiscale de tip: facturi, N.I.R.- uri şi de altă natură, astfel încât să optimizeze fiscal activitatea firmelor, conducând la fraudarea bugetului de stat.

La rândul său, inculpatul Şapcă a acţionat pe al doilea palier al grupului structurat şi s-a ocupat de înfiinţarea de societăţi comerciale, dar şi de înlocuirea documentelor de transport, prin contactarea şoferilor, stabilirea locurilor de întâlnire după trecerea frontierei, în zona Turnu Măgurele.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.