Trei oameni pe oră mor sau sunt mutilaţi în traficul de organe. Printre victime sunt şi ROMÂNI

Publicat: Marţi, 18 Iunie 2013 12:47 // Actualizat: Marţi, 18 Iunie 2013 12:47 // Sursa: Agerpres

Transplanturile acoperă în prezent numai 10% din cererea globală de organe, potrivit OMS, fapt pentru care o intervenţie din zece de acest tip se bazează pe comerţul ilegal de părţi ale corpului.

La fiecare oră, trei persoane mor sau sunt mutilate în traficul de organe, între acestea numărându-se şi români. Transplanturile acoperă în prezent numai 10% din cererea globală de organe, potrivit OMS, fapt pentru care o intervenţie din zece de acest tip se bazează pe comerţul ilegal de părţi ale corpului, semnala luni site-ul www.telesurtv.net, potrivit căruia majoritatea victimelor sunt bărbaţi în vârstă de aproximativ 30 de ani - din ţări precum India, China, România, Pakistan, Brazilia şi Turcia - cu venituri anuale sub 500 de dolari.

Pe plan mondial, la fiecare oră, cel puţin trei persoane sunt mutilate sau asasinate din cauza traficului de organe, care constă în vânzarea ilicită de părţi ale corpului pentru cei care necesită un transplant, potrivit datelor estimative ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În unele cazuri, vânzarea organului este voluntară: în acest fel, donatorul caută să-şi îmbunătăţească situaţia financiară. Potrivit organizaţiei Organs Watch, un hindus poate primi circa o mie de dolari pe piaţa neagră pentru rinichiul dat; un român, 2.700 dolari; un turc, până la 10.000 de dolari. Clienţii, la rândul lor, le plătesc intermediarilor până la 200.000 de dolari.

Citeşte şi: MAFIA ORGANELOR: Vezi cât valorează un român pe piaţa neagră

Totuşi, experţii arată că, în multe cazuri, transplanturile se realizează fără consimţământul "donatorului". Escrocii adoptă copii pentru a-i vinde, sechestrează familii şi chiar sate întregi oferindu-le, de exemplu, un presupus loc de muncă în străinătate, implică persoane cu venituri reduse în afaceri frauduloase sau le împrumută bani şi apoi le ameninţă cu tribunalul dacă nu dau un rinichi sau bebeluşul recent născut.

În faţa acestei situaţii, OMS intenţionează să creeze o reţea globală de transplanturi, potrivit aceleiaşi surse.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
18 iun 18:32
...de sist lasa fara apa tocmai zonele care au mai multa nevoie RTV: Trei oameni pe oră mor sau sunt mutilaţi în traficul de organe. Printre victime sunt şi ROMÂNI Escrocii adoptă copii pentru a-i vinde,...
18 iun 14:15
...target="_blank">reţea globală de transplanturi, potrivit aceleiaşi surse. Source Article from http://www.rtv.net/trei-oameni-pe-ora-mor-sau-sunt-mutilati-in-traficul-de-organe-printre-victime-sunt-si-romani_85028.html ...
1
EUR
4.7564
RON
26 Mar
noapte 5 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H