Trei persoane arestate într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu de patru milioane de euro

Trei persoane au fost arestate preventiv într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere, prejudiciul în acest caz fiind estimat la patru milioane de euro.

13 iun. 2013, 09:00
Trei persoane arestate într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu de patru milioane de euro

Şeful DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, a declarat joi, pentru Agerpres, că magistraţii Tribunalului Prahova au dispus emiterea de mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pe numele a trei inculpaţi reţinuţi în acest dosar în urma unor percheziţii desfăşurate în cinci judeţe.

Printre cei arestaţi se află şi liderul grupului infracţional, Vlad Constantin, care este directorul general al unei companii ce are ca obiect de activitate, printre altele, transporturi rutiere interne şi internaţionale de produse petroliere şi inflamabile şi comercializare de produse petroliere.

Procurorii DIICOT Ploieşti au efectuat, marţi, 15 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Prahova (zece), Vrancea (două), Giurgiu (una), Timiş (una) şi Tulcea (una), pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 15 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând opt societăţi comerciale, pentru derularea, în mod ilegal, de activităţi de comerţ cu produse energetice.

Învinuiţii au înfiinţat în Bulgaria societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România. În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, tip „fantomă”, controlate de membrii grupării.

Prejudiciul total cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat este de circa patru milioane de euro.

În acest dosar au fost audiate 20 de persoane, trei dintre ele fiind reţinute şi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.