Trei reguli de aur pentru folosirea cardului de credit

Românii folosesc mai mult ca niciodată cardul de credit, dar oare câţi ştiu cum să-l folosească? Statisticile arată că cei mai mulţi încalcă prima regulă: NU scoate bani de la bancomat cu cardul de credit! RTV.NET îţi spune care sunt principalele reguli pentru folosirea cardului de credit.
Romania TV
28 dec. 2012, 17:06
Trei reguli de aur pentru folosirea cardului de credit

Datele BNR arată că în România sunt în circulaţie 2,2 milioane de carduri de credit, nivel sub cel de dinainte de criză. Însă, cardurile existente sunt tot mai folosite. Astfel, în septembrie, deţinătorii de carduri de credit au făcut un număr record de plăţi: 7,2 milioane cu o valoare cumulată de 1,1 miliarde de lei.

Cardul de credit poate fi foarte costitisitor dacă este folosit incorect. Şi statisticile arată că cei mai mulţi români îl folosesc greşit. 80% din valoarea tranzacţiilor cu cardul de credit constă în retrgeri de numerar de la bancomat.

Regula nr. 1: Nu retrageţi bani de la bancomat cu cardul de credit

Cardul de credit este un produs bancar destinat achiziţiilor de produse de la comercianţi prin plata la POS sau de pe internet, nu pentru a obţine cash.

Pentru retragerile de numerar de la bancomat, clientul plăteşte băncii o dobândă specială, mai mare decât dobânda la cumpărături şi, de cele mai multe ori, nici nu beneficiază de vreo perioadă de graţie (despre care vom vorbi mai jos). Ce înseamnă asta? Dobânda începe să curgă din momentul în care aţi retras banii – şi dobânzile nu sunt deloc mici: 15 – 30% pe an.

Mai mult, comisionul de retragere numerar este, în general, mult mai mare decât cel preceput în cazul cardurilor de debit, şi porneşte de la 0,5% din suma retrasă. Luaţi în seamnă faptul că veţi plăti dobânzi şi la acest comision.

Regula nr. 2: Aveţi grijă la perioada de graţie

Toate băncile şi instituţiile financiare nebancare au o perioadă de graţie aferentă cardurilor de credit. În perioada de graţie (45 – 60 de zile, în funcţie de bancă), banca nu percepe dobânda pentru creditul folosit dacă, până la sfârşitul acesteia, clientul ramburseaza integral suma folosită şi taxele şi comisioanele aferente.

Această facilitate poate fi foarte utilă dacă rămâneţi fără bani, aveţi nevoie să faceţi nişte cumpărături, să achitaţi nişte facturi etc. şi apoi mergeţi în termen la casieria băncii şi plătiţi din salariu suma împrumutată şi comisioanele aferente – dacă este cazul.

Atenţie însă la momentul la care cheltuiţi banii, pentru că perioada de graţie pe date calendaristice este prestabilită şi nu începe de la momentul împrumutului. Spre exemplu, la un interval de 45 de zile care începe pe 1 ianuarie şi se termină pe 14 februarie, dacă faceţi plata de pe card pe 1 ianuarie, aveţi 45 de zile la dispoziţie să puneţi banii înapoi. Dacă folosiţi cardul pe 10 februarie, mai aveţi doar 4 zile la dispoziţie pentru returnarea banilor fără dobândă.

Regula nr. 3: Rambursaţi peste suma minimă

Pentru împrumuturile cu cardul de credit, băncile impun debitorului returnarea unei sume minime în fiecare lună din suma împrumutată (5-15%) şi plata comisioanelor, taxelor şi dobânzilor, care se trag primele din banii puşi. Cu cât rambursaţi mai mult, cu atât aveţi de plătit în viitor mai puţină dobândă la banii împrumutaţi.

În cazul în care nu rambursaţi suma minimă, banca aplică o dobândă penalizatoare foarte ridicată, de aproximativ două ori mai mare decât dobânda standard.

Cardul de credit costă şi dacă nu îl folosim

Cardurile de credit au o taxă de administrare, anuală sau lunară, mai mare decât cea pentru cardurile de debit, care pleacă de la 10 lei şi ajunge la 600 de lei.

Aşa că, dacă tot aveţi sau vreţi să achiziţionaţi un card de credit e bine să îl folosiţi la cumpărături şi să puneţi rapid banii la loc. Băncile acordă o limită de la trei salarii până la şase salarii lunare. Un alt mare avantaj al cardurilor de credit constă în achiziţia unor produse în rate fără dobândă, atunci când IFN sau băncile au promoţii cu retailerii. Atenţie, ratele lunare sunt distincte de suma minimă de rambursat şi trebuie achitate separat, la termen.

De asemenea, cardurile de credit au diferite beneficii, cum ar fi reducerile la cumpărăturile în anumite magazine sau returnarea unei sume din banii cheltuiţi.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce