Trei sferturi dintre nord-coreeni au nevoie de ajutor umanitar

Malnutriția rămâne o problemă gravă de sănătate publică în Coreea de Nord, unde trei sferturi dintre locuitori au nevoie de ajutor umanitar sub o formă sau alta, a transmis joi ONU, potrivit AFP.

21 apr. 2016, 11:15
Trei sferturi dintre nord-coreeni au nevoie de ajutor umanitar

În pofida eforturilor naționale de asigurare a resurselor alimentare doar din propria agricultură, Coreea de Nord nu produce suficient pentru a-și hrăni populația, precizează agențiile ONU prezente în Coreea de Nord, într-un raport intitulat ‘RPD Coreeană 2016: Nevoi și priorități’.

Situația celor 25 de milioane de nord-coreeni a fost agravată de seceta care a redus randamentul recoltelor de anul trecut.

„Peste trei sferturi din populație sunt într-o situație de insecuritate alimentară”, se mai arată în raport. „Aproximativ 18 milioane de persoane au nevoie de o formă de asistență umanitară”, mai atrage atenția ONU. „Situația umanitară (din Coreea de Nord) rămâne în mare parte uitată pe agenda mondială”, își exprimă regretul autorii raportului.

Malnutriția rămâne o adevărată problemă, în special printre femei și copiii de sub cinci ani. Sub-alimentarea este una din cauzele majore ale mortalității în rândul femeilor și copiilor, conform raportului, citat de Agerpres.

În raportul pe 2015 privind situația mondială a insecurității alimentare al Organizației Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură (FAO) se arată că proporția nord-coreenilor care suferă de subnutriție este de 41,6%, în perioada 2014-2016, comparativ cu 35,5%, în perioada 2005-2007.

Conform raportului ‘RPD Coreeană 2016: Nevoi și priorități’, producția agricolă din Coreea de Nord suferă de pe urma lipsei de terenuri arabile, a degradării solului din cauza exploatării sale intensive, a penuriei de semințe, pesticide și îngrășământ de calitate.

Coreea de Nord, unde economia și agricultura sunt în ruină după decenii de gestionare dezastruoasă și de resurse consacrate programului nuclear, a fost lovită de o foamete puternică în a doua jumătate a anilor ’90. Sute de mii de persoane au murit atunci, potrivit ONG-urilor.

Ajutorul internațional, în special al SUA și Coreii de Sud, a fost redus semnificativ din cauza tensiunilor provocate de programele nuclear și de rachete balistice ale Coreii de Nord.