Trei zile de doliu naţional. Marele poet s-a stins din viaţă

Poetul şi preotul nicaraguan Ernesto Cardenal a decedat duminică la vârsta de 95 de ani, în Managua, în urma unor probleme cardiace şi renale, a anunţat o rudă apropiată, citată de Reuters.

02 mart. 2020, 07:10
Trei zile de doliu naţional. Marele poet s-a stins din viaţă

Ernesto Cardenal, critic fervent al preşedintelui nicaraguan Daniel Ortega, a fost suspendat de Biserica Catolică timp de peste trei decenii din cauza activismului său politic.

”A murit astăzi. A plecat într-o pace absolută; nu a suferit”, a declarat pentru AFP Luz Marina Acosta, colaboratoarea sa de peste 40 de ani.

Preotul, internat de miercuri, a murit în urma unui stop cardiac. „A murit ca o mică pasăre, s-a stins puţin câte puţin”, a precizat Acosta.

Preşedintele Daniel Ortega, care a fost tovarăşul său în sânul Frontului Sandinist de Eliberare Naţională (FSLN) în timpul Revoluţiei, a declarat trei zile de doliu naţional în Nicaragua.

A salvat mii de vieţi, dar medicii nu l-au putut salva şi pe el. S-a stins un mare doctor

Guvernul „se va alătura ceremoniilor de mulţumire şi rămas-bun dedicate acestui frate nicaraguan”, a indicat Executivul într-o declaraţie.

Născut la 20 ianuarie 1925 la Granada, în apropierea capitalei Managua, Ernesto Cardenal a fost hirotonit preot trapist în 1965, după ce a studiat filosofia şi literatura în Statele Unite şi Mexic.

A fost una dintre principalele voci ale Teologiei Eliberării, o mişcare socială izvorâtă din Biserica Catolică, nuanţată de marxism şi dezvoltată în America Latină în anii 1970, notează AFP. A participat la Revoluţia Sandinistă care, în 1979, a avut ca rezultat căderea regimului autoritar al lui Anastasio Somoza.

În Memoriile sale, Cardenal a afirmat că viaţa sa a fost întotdeauna ”ghidată de Dumnezeu”, care i-a oferit inspiraţia de a deveni ”revoluţionar cu mult înainte de apariţia FSLN” în 1961.

Devenit ministru al Culturii în primul guvern al FSLN, el a fost mustrat public de Ioan Paul al II-lea pe aeroportul Managua, în 1983, în timpul unei vizite oficiale. Papa polonez a refuzat binecuvântarea preotului-ministru, îngenuncheat în faţa lui şi, cu un deget ridicat imperios, i-a cerut ”să se împace întâi cu Biserica”.

Doi ani mai târziu, preotul nu şi-a părăsit funcţia politică, iar papa l-a suspendat ”a divinis”.

Suspendarea a fost ridicată de Papa Francisc în februarie 2019. Ernesto Cardenal a primit atunci euharistia din mâinile nunţiului apostolic, pe patul de spital unde era tratat pentru probleme renale.

Ernesto Cardenal l-a acuzat pe Daniel Ortega că a trădat idealurile revoluţionare pentru a rămâne la putere şi a părăsit FSLN în 1994.

De câteva ori s-a apropiat de Premiul Nobel pentru Literatură, fără a-l obţine însă. A fost autorul mai multor lucrări poetice, precum ”Hora Cero” sau ”Oracion por Marilyn Monroe y otros poemas”. A fost tradus în aproximativ douăzeci de limbi. Cea mai cunoscută carte a sa rămâne ”El Evangelio de Solentiname”, scrisă în sânul unei celebre comunităţi creştine trapiste, pe care a fondat-o în 1966, la începutul carierei sale preoţeşti, în Insulele Solentiname.

În acest arhipelag, situat în mijlocul lacului Nicaragua (Cocibolca), preotul, a cărui beretă neagră de gherilă şi cămaşă de bumbac au devenit în Nicaragua sinonimul simplităţii, va fi incinerat şi îngropat sâmbătă, după înmormântarea de marţi, la Managua, notează AFP.