Trei zile de foc în România cu temperaturi de peste 40 de grade. În unele zone vor fi ploi torenţiale şi grindină

Valul de căldură se prelungește până la sfârșitul săptămânii în toată țara, iar în unele zone își vor face apariția ploile torențiale cu căderi de grindină.

27 iul. 2022, 10:24
Trei zile de foc în România cu temperaturi de peste 40 de grade. În unele zone vor fi ploi torenţiale şi grindină

Meteorologii au emis avertizare COD PORTOCALIU şi anunţă val de căldură persistent și disconfort termic accentuat pentru miercuri. În Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Citeşte şi: Prognoza meteo 27 iulie 2022. Valul de căldură se intensifică. Meteorologii anunţă temperaturi de 40 de grade la umbră în sudul şi sud-estul ţării

De asemenea, a fost emisă alertă COD GALBEN de caniculă şi disconfort termic ridicat. Meteorologii anunţă că pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie) valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice și local
în cele vestice, centrale și estice. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va
depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, anunţă ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo 25 iulie – 7 august. Valul de caldură se intensifică, dar va ploua aproape în fiecare zi

După caniculă, vin şi furtuni. Meteorologii ANM au emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 27 iulie, ora 12:00 – 29 iulie, ora 02:00.

„În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie)”, a mai transmis ANM.

 

În jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei a fost emis COD PORTOCALIUîn intervalul 27 iulie, ora 14:00 – 27 iulie, ora 22:00 când se aşteaptă instabilitate atmosferică accentuată.

„Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp”, a anunţat ANM.

 

De asemenea, a fost emisă alertă COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată pentru intervalul 28 iulie, ora 03:00 – 28 iulie, ora 22:00.

„Local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp”, a transmis ANM.

Valul de caldură va continua şi în zilele de 28 şi 29 iulie. ANM a emis avertizare COD GALBEN. Valul de căldură se va menține în vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în sud, centru și est, unde vremea va fi local caniculară, însă din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Miercuri, valul de căldură se va intensifica și vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice
temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în
jurul valorii de 39 de grade, iar minima va fi de 20…22 de grade. În seara zilei de miercuri (27 iulie) și în noaptea
de miercuri spre joi (27/28 iulie) va crește probabilitatea pentru intensificări ale vântului, vijelii, averse și descărcări
electrice.

Joi, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic ridicat. Valorile termice vor fi mai scăzute față de zilele
precedente astfel că vor fi maxime de 32…34 de grade și minime în jur de 20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare îndeosebi în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) când vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.