Trei zile libere pe lună pentru toate femeile. Este nevoie de o singură ştampilă

La nivel mondial, concediul menstrual este oferit în prezent într-un număr mic de țări, ca Spania, Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia. România nu a iniţiat acest proiect, dar vrea săptămâna de lucru de patru zile şi ar putea oferi tichete-cadou de Ziua Bărbatului.

25 aug. 2023, 15:09
Trei zile libere pe lună pentru toate femeile. Este nevoie de o singură ştampilă

Spania a adoptat o lege care le permite persoanelor care se confruntă cu dureri deosebit de puternice în timpul menstruației să își ia concediu plătit de la muncă, o premieră pentru Europa, potrivit euronews.com.

Legea dă dreptul la un concediu „menstrual” de trei zile – cu posibilitatea prelungirii acestuia la cinci zile – pentru ciclul menstrual care se manifestă prin: crampe puternice, greață, amețeli și chiar vărsături. Concediul necesită avizul medicului, iar sistemul public de asigurări sociale va plăti costurile.

Legea va contribui la combaterea stereotipurilor și a miturilor stânjenitoare despre ciclul menstrual pe care femeile le aud deseori.

Proiectul de lege aprobat joi de Parlamentul spaniol face parte dintr-un pachet legislativ mai extins, privind drepturile sexuale și sănătatea reproductivă, care include ca orice persoană de peste 16 ani să facă avort sau să-și schimbe sexul de pe cartea de identitate, fără acordul părinților.

Noua lege a provocat, însă, şi reticenţe în rândul aripii socialiste a Guvernului de la Madrid şi chiar a fost criticată de sindicatul UGT, care s-a declarat îngrijorat că angajatorii ar putea renunța la femei de teama că acestea ar putea absenta ulterior de la locul de muncă. Și Partidul Popular (PP, formaţiune conservatoare), principala forţă a opoziţiei de dreapta, a avertizat în legătură cu un risc de „marginalizare” şi de „stigmatizare”, precum şi în legătură cu „consecinţe negative pe piaţa muncii” pentru femei.  Noua lege le va permite şi minorelor din grupa de vârstă 16-17 ani să avorteze fără aprobarea părinţilor lor, anulând astfel o obligativitate adoptată în 2015 de un guvern conservator. Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985 și legalizat apoi în 2010. Totodată, statul își dorește o consolidare a educaţiei sexuale în şcoli, precum şi distribuirea gratuită de mijloace contraceptive și de produse de igienă menstruală în licee.

EXCLUSIV Marcel Ciolacu, revoltat de nababii de la buget: „Nu ți-e rușine să stai cu mâna întinsă să-ți dau și voucher de vacanță?”

La nivel mondial, concediul menstrual este oferit în prezent într-un număr mic de țări, inclusiv Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia.

Italia a cochetat cu ideea în 2016, propunând un proiect de lege care ar fi acordat trei zile libere plătite integral angajatelor care ar fi obținut adeverințe de la medic, dar propunerea nu a reușit să meargă mai departe, înainte de încheierea mandatului parlamentar în 2018.

 

Tichete cadou de Ziua Bărbatului în România. Suma oferită de stat pentru sărbătoarea de pe 19 noiembrie

Tichete cadou de Ziua Bărbatului. Gabriela Firea a propus, când era ministru, o modificare a Codului Fiscal prin care şi bărbaţii să beneficieze de tichete cadou. „Vin cu o veste bună pentru bărbaţii şi băieţii noştri. Am iniţiat un proiect prin care propunem introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia Zilei Bărbatului – 19 noiembrie. Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci şi despre cele ale bărbaţilor, discriminaţi mai puţin, ce-i drept. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse continuă, astfel, demersurile de promovare a principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. De cele mai multe ori, femeile sunt discriminate, dar trebuie să recunoaştem şi situaţiile în care domnii sunt dezavantajaţi”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Zile libere 2024. Veste proastă pentru români, câte pică în weekend

 

Zile libere: Săptămâna de lucru de 4 zile e testată de tot mai multe companii din România.

Săptămâna de lucru de 4 zile e testată de tot mai multe companii din România și devine o opțiune tot mai populară în mediul de afaceri, dar ce impact are această schimbare asupra productivității și echilibrului între viața personală și profesională?

„Pentru România procentul de companii care oferă opțiunea de lucru de patru zile este foarte mic, nu este ceva se poate aplica în orice companie, în orice echipă. Viitorul este flexibil, ceea ce presupune ca într-o companie să fie să fie posibil ca unii colegi să lucreze patru zile pe săptămână, alți colegi să lucreze cinci zile pe săptămână, fiecare să poată să își aleagă ceea ce este potrivește” , a spus Oana Botolan, expert HR.

Oana Botolan spune că productivitatea poate fi influențată pozitiv în cazul în care lucrurile sunt foarte bine puse la punct în compania respectivă, pentru jobul respectiv. „În cazul în care există rezultate foarte clar așteptate, există sisteme și indicatori de performanță clari. Dacă acest indicator de performanță poate fi livrate în patru zile pe săptămână, cu număr mai mare de oră de lucru pe zi atunci lucrurile pot funcționa perfect. Totul ține de flexibilitate și de a da oamenilor posibilitatea să aleagă și să și facă programul de muncă exact așa cum li se potrivește.”