Tren Eurostar de mare viteză, abandonat și lăsat să ruginească în mijlocul naturii. De ce au închis autorităţile ochii şi l-au lăsat în paragină – FOTO şi VIDEO

În nordul Franţei, la periferia oraşului Valenciennes, se află o priveliște destul de ciudată. Un tren de mare viteză abandonat care, nu cu mult timp în urmă, își croia drum prin Tunelul Canalului Mânecii.

19 mart. 2021, 19:02

Tren Eurostar de mare viteză, abandonat și lăsat să ruginească în mijlocul naturii. Trenul în cauză este Eurostar 373018, unul dintre multele trenuri Eurostar Clasa 373, care au început să funcționeze în 1994. Capabile de viteze de până la 186 mph, modelele din Clasa 373 au fost special concepute pentru a transporta pasageri între Londra, Paris și Bruxelles prin tunelul Canalului Mânecii.

Tren Eurostar de mare viteză, abandonat și lăsat să ruginească în mijlocul naturii. De ce au închis autorităţile ochii şi l-au lăsat în paragină

Cu toate acestea, din 2016, multe  dintre trenurile 373 au fost retrase sau casate, chiar dacă au doar 22 sau 23 de ani de serviciu. Eurostar 373018 este oficial depozitat, dar cuvântul „abandonat” pare mai potrivit.

Ramuri de copaci din apropiere se întind acum și îi intră pe ferestre. Buruienile se ridică  pe urmele ruginite ale trenului. Graffiti-ul acoperă ceea ce au fost odată liniile curate ale formei perfecte a trenului. Pare a fi genul de loc în care Rick Grimes ar măcelări o grămadă de zombi sau unde Mad Max ar merge la cumpărături dacă ar vrea să cumpere un tren.

Ce presupune viitorul acestui tren de mare viteză ştie cam oricine. Până în prezent, 18 dintre cele 373 de trenuri de clasă au fost trimise pentru a fi casate de European Metal Recycling (EMR) la Kingsbury, în regiunea West Midlands din Anglia. Altele au fost aruncate în Franța, trei au ajuns în muzee sau colegii, iar unele norocoase au fost recondiționate și rămân în funcțiune.

Cu toate acestea, Eurostar 373018 rămâne în „depozitare” în nordul Franței, un loc de cuibărit excelent pentru păsări, o pânză interesantă pentru graffiti și un punct de reper interesant pentru pasionații de trenuri, utilizatorii Google Earth cu ochi de vultur și exploratorii urbani precum AdcaZz, a cărui explorare video a trenului o puteți consulta pe YouTube.

Și dacă vă întrebați de ce aceste trenuri 373 au fost abandonate și nu au fost refolosite în altă parte, se pare că au contribuit câțiva factori. Tehnologia pur și simplu continuase, lăsând aceste trenuri  de aproape 22 de ani învechite. De asemenea, a fost mai eficient din punct de vedere al costurilor să aducă o flotă modernă, mai degrabă, decât să revizuiască aceste trenuri existente, mai ales că înlocuirile aveau o capacitate mai mare de locuri, ceea ce înseamnă mai mulți bani în mai puțin timp. Prin urmare, multe dintre trenurile 373 au fost considerate „expirate”.

Citeşte şi: Cât costă trenul metropolitan din Bucureşti. Nicuşor Dan a prezentat harta celui mai mare proiect finanţat prin PNRR