Trenul Mocăniţa din Munţii Maramureşului intră în vacanţă din 10 ianuarie până în aprilie

Trenul Mocănița, care transportă turiștii în defileul Văii Vaserului din Munții Maramureșului, își suspendă cursele începând cu 10 ianuarie, a precizat, luni, unul dintre administratorii Căii Ferate Forestiere (CFF) Vișeu de Sus, Daniel Andreica.

04 ian. 2016, 17:15
Trenul Mocăniţa din Munţii Maramureşului intră în vacanţă din 10 ianuarie până în aprilie

„Trenul și locomotiva cu aburi închid sezonul din această iarnă pe 10 ianuarie, când vor fi retrase în depou pentru obișnuitele verificări tehnice anuale, urmând ca din luna aprilie să-și reia cursele pe Valea Vaserului. Anul acesta am avut curse doar între sărbători — Crăciun și Anul Nou”, a spus Daniel Andreica.

Trenul cu aburi Mocănița e unul dintre cele mai solicitate obiective turistice din județul Maramureș.

Conform site-ului CFF Vișeu de Sus, proprietarul trenului Mocănița, linia pe care circulă trenul a fost construită după ecartamentul austro-ungar de 760 mm, duce într-o vale de o sălbăticie fermecătoare, de-a lungul râului Vaser, peste poduri și prin tunele.

Utilizarea resurselor de lemn de pe Valea Vaserului s-a inițiat de la începutul sec. al XVIII-lea, sub imperiul austro-ungar. Coloniștii vorbitori de limbă germană au pătruns primii în pădurile virgine din Munții Maramureșului și, cu ajutorul plutăritului, au adus lemnul tăiat la gaterele din Vișeu de Sus. În anul 1932 s-a început construcția la Calea Ferată Forestieră, care în comparație cu plutăritul, însemna un enorm progres tehnic.

Din anul 2005, CFF Vișeu de Sus a introdus vagoane și locomotive cu aburi pentru a putea transporta turiști, iar în anul 2007, Valea Vaserului a fost inclusă în situl Parcul Natural Munții Maramureșului.

Anual Valea Vaserului este vizitată de aproape 25.000 de turiști și rămâne una dintre destinațiile căutate de vacanță din România.