Triaj epidemiologic în prima zi de şcoală. Ce spun medicii despre avizul epidemiologic la început de an

Ministrul Educației îi amenință cu sancțiune disciplinară pe directorii de școli și grădinițe care nu lasă părinții să intre în incinta unităților de învățământ, dar există obligativitatea unui triaj epidemiologic.
Filip Stan
04 sept. 2022, 19:21
Triaj epidemiologic în prima zi de şcoală. Ce spun medicii despre avizul epidemiologic la început de an

Medicul epidemiolog Doina Azoicăi, preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, atrage atenţia că e posibil ca, odată cu începerea anului şcolar, să existe o creştere a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, atât printre copii, cât şi printre adulţi, însă există măsuri care trebuie aplicate pentru ca evoluţia pandemiei să nu ne surprindă.

Tichete educaţionale pe suport electronic în valoare de 500 de lei pentru elevi. Ce condiţii trebuie să îndeplinească părinţii şi termenul limită pentru depunerea cererilor

”În evoluţia acestei pandemii vom constata că sunt multe asemănări cu evoluţia înregistrată de la 1 septembrie 2020, respectiv 1 septembrie 2021, astfel încât să putem formula o evoluţie care va fi valabilă pentru 2022. În aceşti ani numărul cazurilor a crescut progresiv odată cu începerea activităţilor profesionale şi educative. Ştim foarte bine că în octombrie sau noiembrie s-au înregistrat vârfuri ale unor noi valuri pandemice. Deci e posibil şi probabil că şi în 2022 vom avea această evoluţie probabilă a pandemiei cu care sigur ne-am „obişnuit” şi ne-a demonstrat faptul că trebuie să ne obişnuim şi să încercăm să o depăşim cu un minim de sacrificii. În acest context, e posibil ca, odată cu începerea anului şcolar, să existe o creştere a numărului de cazuri, atât printre copiii de vârstă şcolară, cât şi printre adulţi, bineînţeles, pentru că măsurile pe care trebuie să le luăm vizavi de unităţile acestea şcolare au efecte în limitarea riscului îmbolnăvirii la copii, dar şi limitarea riscului îmbolnăvirilor la adulţii din anturajul copiilor sau adulţii care lucrează în sistemul de învăţământ”, a declarat pentru AGERPRES medicul.

Dr. Corina BRATEȘ, medic în cadrul Rețelei de Medicină Școlară ASSMB, a vorbit despre prima zi de şcoală. În fiecare dintre unitățile de învățământ, personalul medical va realiza triajul epidemiologic, iar, la grădinițe, triajul epidemiologic va fi realizat zilnic.

În școli acest lucru se va realiza în diferite etape, pentru că se învață în serii și numărul elevilor este mare. Asistenții medicali și medicii vor trece în fiecare zi pe la diferite clase din fiecare școală pentru a verifica starea de sănătate a copiilor.

Adeverința de intrare în colectivitate cuprinde avizul epidemiologic și fișa de vaccinare și sunt acte necesare oricărui copil care merge prima dată, într-o unitate de învățământ: copiii care merg prima dată la grădiniță și cei care încep un nou ciclu de învățământ: clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a, etc.

 

Potrivit acesteia, aşa cum s-a procedat în anii anteriori, şi în prezent există o strategie de pregătire a anului şcolar. ”Fie că vorbim de ciclul preuniversitar sau universitar, există nişte planuri de măsuri care trebuie luate. În egală măsură consider că şi în acest an trebuie să urmărim acest plan pentru ca evoluţia pandemiei să nu ne surprindă, să nu fim niciodată surprinşi. Ca măsuri care trebuie luate sunt cele de pregătire a unităţilor şcolare, iar aceste măsuri de pregătire sunt multiple, sunt ample, începând cu măsurile de reconsiderare sau de restabilire a circuitelor în aceste unităţi şcolare, responsabilizarea persoanelor care trebuie să monitorizeze buna desfăşurare a activităţilor în unităţile acestea de învăţământ. Bineînţeles, cu respectarea recomandărilor privind măsurile epidemiologice care sunt transmise de Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii”, a precizat epidemiologul.

Medicul a enumerat o serie de măsuri care trebuie avute în vedere pentru a se evita o creştere a numărului de îmbolnăviri. ”Unităţile şcolare, ca şi în anul anterior, or să stabilească un orar corespunzător al activităţilor astfel încât să se evite aglomerările cu un număr mare de elevi într-un interval de timp, astfel încât procesul educaţional să se desfăşoare normal, dar să se evite aceste contacte multiple ale elevilor din diverse cicluri de învăţământ. De asemenea, o măsură care a fost discutată anul trecut şi a fost mult mediatizată a fost această măsură de dimensionare corespunzătoare a claselor, în sensul că încă de anul trecut recomandarea a fost ca numărul efectivului elevilor dintr-o clasă să nu fie foarte crescut, pentru că acest fapt poate să favorizeze contacte strânse în cazul mai multor elevi şi transmiterea mai facilă a virusului care creşte în intensitate acest fenomen epidemiologic”, a explicat ea.

Avizul epidemiologic și adeverința medicală pentru educație fizică nu mai sunt necesare la începerea noului an școlar

​Avizul epidemiologic de intrare în colectivitate și adeverința medicală pentru educație fizică nu mai sunt necesare la începerea noului an școlar. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie amintește că acestea nu mai sunt necesare, potrivit legii, încă de anul trecut, și speră să nu mai existe solicitări din partea părinților sau a unităților de învățământ. La fiecare început de an școlar, cabinetele medicilor de familie erau asaltate cu astfel de cereri.

adeverinta-medicala

Ce trebuie să știi despre avizul epidemiologic:

Avizul epidemiologic este un document medical, eliberat în urma unui consult medical, necesar doar antepreşcolarilor şi preșcolarilor, doar la creșă și grădiniță, doar pentru absențe mai mari de trei zile pe parcursul anului şcolar.

Avizul epidemiologic nu este necesar după vacanțe elevilor sau preșcolarilor din şcoli și grădinițe! Doar creşele pot solicita aviz epidemiologic după vacanță pentru antepreşcolari. La începerea anului şcolar nu sunt necesare nici analize medicale, decât în cazul creşelor.

Vacanţe şcolare 2022-2023 schimbate radical. Noutăţi majore în noul an şcolar
Referință legislativă: ordinul MS nr. 438/2021, Anexa 16, ultima frază – „La revenirea din vacanță NU se va solicita preşcolarilor şi şcolarilor aviz epidemiologic.”
Elevii claselor primare, gimnaziale și de liceu nu au nevoie de aviz epidemiologic în nici o situație. Absențele școlare din motive medicale se motivează doar cu adeverința medicală, fără aviz epidemiologic. Adeverinţele pentru educaţie fizică au fost eliminate și ele de la începutul anului şcolar precedent, amintește Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

O măsură ”utilă şi necesară”, ne spune medicul, o reprezintă supravegherea zilnică, prin triaj epidemiologic, a elevilor şi personalului didactic şi auxiliar.

”Aş insista, bineînţeles ca epidemiolog, că o măsură utilă, necesară, nu suficientă, dar utilă şi necesară, este supravegherea zilnică a colectivităţii prin triaj epidemiologic în cazul elevilor şi al personalului didactic şi auxiliar. Vorbesc de toţi adulţii care sunt în structurile acestea de învăţământ. Când spun triajul epidemiologic nu vreau să cad în panta exagerărilor, dar acest triaj epidemiologic trebuie făcut fie de un personal calificat – medic şcolar sau asistent de la cabinetul şcolar. Este foarte greu la momentul intrării în incintă, iar acest lucru s-a văzut din anii anteriori, dar eu mă gândesc că triajul epidemiologic zilnic se poate face în condiţii optime, dacă instruim cadrele didactice, la începutul primei ore de clasă. Cadrul didactic poate să facă triajul epidemiologic ţintit şi valoros în controlul acesta epidemiologic, pentru că poate să constate care dintre copii are deja probleme respiratorii, iar atunci copilul va fi dirijat către cabinetul medicului şcolar sau către medicul de familie pentru a îndepărta probabilitatea aceasta că este o manifestare a infecţiei cu SARS-CoV-2. Desigur, cadrul didactic poate să constate dacă un elev are şi alte simptome sau prezintă o stare care sugerează o posibilă infecţie cu acest virus. Mă gândesc şi la monitorizarea temperaturii, dar ştim foarte bine că a devenit foarte discutabilă. Cred că un triaj epidemiologic al elevilor şi al personalului poate fi făcut ca să preîntâmpinăm o situaţie în care un posibil infectat ar putea să stea chiar câteva ore împreună cu ceilalţi elevi în acelaşi colectiv al clasei şi poate să disemineze virusul”, a arătat Doina Azoicăi.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
De ce e bine să bei lapte cu cafea dimineața. Descoperirea care schimbă tot ce știai despre băutura pe care foarte mulți români o adoră
Capital.ro
Tragedie națională. Am pierdut actrița inimilor noastre. Au găsit-o moartă în casă: „Fie ca acum să ai pace”
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Respiri, te îmbolnăvești, mori. Bacteria ucigașă care pândește în aer, amenințarea ignorată a verii. Ce este boala legionarului
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Langer, fața nevăzută a succesului. Un milionar ajuns criminal
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cine este adolescentul de 15 ani, care a ajuns la Terapie Intensivă după ce a sărit de pe scena „Beach, Please!”. Tot momentul a fost filmat
Cancan.ro
Emil Gânj a vorbit sâmbătă seară cu niște pescari de pe malul râului Mureș. Ce le-a cerut criminalul Andei 😲
Playsport.ro
Cum a ajuns un brașovean să fie găsit mumificat în propria casă. Timp de 6 ani, nimeni nu l-a căutat
Capital.ro
EXCLUSIV. Adevărul secret despre Traian Băsescu. A durat ani să se afle: Băsescu știa că l-am depistat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 18 iulie 2025. Patru zodii sunt favorizate de astre, se deschid noi drumuri
MediaFlux
Se schimbă hartă lumii! A fost declarată stat în cadrul unui acord „istoric”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ei au venit din cer pentru aur și ne-au creat ca sclavi: enigma Anunnaki