Tribunalele, sufocate de solicitările pensionarilor. CSM solicită ajutorul Guvernului

CSM solicită Guvernului să găsească o soluţie pentru a le da banii înapoi pensionarilor fără să mai apeleze la tribunalele sufocate deja de solicitări. Situaţia tinde să atingă absurdul: cine depune astăzi cererea, se poate judeca efectiv abia în 2014.  

RomaniaTV.net
26 apr. 2012, 13:00
Tribunalele, sufocate de solicitările pensionarilor. CSM solicită ajutorul Guvernului

Pensionarii chiar se tem că nu vor mai apuca ziua în care să îşi recupereze banii. Banii au fost impozitaţi pe loc, însă până la o decizie definitivă a instanţelor ar putea trece ani.

Am primul termen de judecată pe 5 decembrie 2013, dacă mai trăiesc până atunci„, a spus o pensionară cu lacrimi în ochi.

Membrii CSM caută soluţii pentru a scăpa tribunalele de mulţimea de plângeri. Zecile de mii de plângeri înregistrate în doar câteva zile îi obligă, practic, pe judecătorii de la secţiile de muncă să judece doar pensii timp de cel puţin un an şi jumătate. Cum acestea nu sunt singurele dosare ale magistraţilor, tribunalele ar putea intra în colaps.

„Termenele pe care instanţele din România au ajuns să le dea sunt foarte îndepărtate, în Bucureşti s-a ajuns în decembrie 2013, astfel că ar fi de preferat o soluţie amiabilă, practic Guvernul şi Parlamentul să găsească o măsură legislativă pentru soluţionarea acestei probleme”, a spus Cristi Danileţ, membru CSM.

Procesele intentate de pensionari sunt ca şi cele pentru taxa auto.

„Ca şi în cazul taxei auto, sute de mii de oameni se plimbă pe la instanţe pierzând timp şi bani şi energie pentru drepturi care li se cuvin. Este momentul ca Guvernul să stea la masă cu sistemul judiciar şi să găsească o soluţie”, a spus Horaţius Dumbravă, membru CSM.

Actualul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, susţine că soluţia poate veni doar peste o lună şi jumătate, odată cu modificarea Codului Fiscal. Fostul ministru, însă, Sulfina Barbu a declarat miercuri că totul poate fi rezolvat într-o săptămână, printr-o ordonanţă de urgenţă.