Tribunalul Arad a respins solicitarea hackerului Guccifer pentru contopirea pedepselor din SUA şi România

Tribunalul Arad s-a pronunțat, marți, în procesul prin care arădeanul Marcel Lazăr Lehel, cunoscut și ca hackerul 'Guccifer', condamnat la închisoare pentru spargerea conturilor de e-mail ale mai multor personalități române și americane, respingând solicitarea acestuia de contopire a pedepselor pe care le-a primit pentru faptele sale în SUA și în România, informează Biroul de informare și relații publice din cadrul Tribunalului Arad.

RomaniaTV.net
04 apr. 2017, 14:14
Tribunalul Arad a respins solicitarea hackerului Guccifer pentru contopirea pedepselor din SUA şi România

Potrivit sursei citate, Tribunalul Arad a dispus, prin sentința penală pronunțată la data de 4 apr 2017, în dosarul având ca obiect contestație la executare, respingerea solicitării formulate de Marcel Lazăr Lehel, cunoscut și sub numele de hackerul ‘Guccifer’.

‘Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată în 3 zile de la comunicare’, a adăugat Diana Dărăban, consilier în cadrul Biroului de informare și relații publice din cadrul Tribunalului Arad.

Marcel Lazăr Lehel, cunoscut și sub numele de hackerul ‘Guccifer’ a fost condamnat la 52 de luni (4 ani și 4 luni) de închisoare de către un judecător din Alexandria, Statul Virginia (SUA) și la 7 ani de detenție de Tribunalul București.

Acesta a compărut pentru prima dată în fața instanței de la Tribunalul Arad, cu solicitarea de contopire a pedepselor, în data de 7 martie a.c., judecătorul stabilind un nou termen de judecată pentru data de 23 martie a.c., iar ulterior un altul, pentru 4 aprilie. La termenul din data de 7 martie, condamnatul a cerut contopirea pedepselor, după ce la termenul din 27 februarie, instanța i-a pus în vedere să depună o copie după hotărârea de condamnare din SUA. La acea dată, cauza s-a amânat pentru 23 martie, pentru emiterea unei adrese către MI — Centrul de Cooperare Internațională pentru a se cunoaște perioada executată în detenție de către contestator. Însă, condamnatul nu a putut depune documentul solicitat de instanță, motiv pentru care cauza a fost din nou amânată, pentru data de 4 aprilie. 
Marcel Lehel Lazăr (45 ani) a fost condamnat în septembrie 2016 la 52 de luni de închisoare de către un tribunal federal din orașul Alexandria, statul american Virginia.

‘Guccifer’ a pledat vinovat la acuzațiile de furt de identitate cu circumstanțe agravante și acces neautorizat la computere, după ce a fost extrădat din România în SUA.

Lazăr a declarat în diverse interviuri că a spart serverul privat al fostului secretar de stat american Hillary Clinton de la locuința acesteia din Chappaqua, New York, însă oficiali ai serviciilor de securitate națională au respins afirmațiile acestuia pe care le-au calificat drept nefondate.

Hackerul este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012—2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de stat american Colin Powell, o rudă a fostului președinte american George W. Bush și Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton.

În România, Marcel Lazăr Lehel a primit, în 2014, o condamnare de 7 ani închisoare, el fiind acuzat că a accesat în mod repetat și fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidențiale aflate în poșta electronică. Printre persoanele ale căror conturi de e-mail au fost sparte de ‘Guccifer’ se află fostul director al SRI, în prezent ambasador al României în SUA, George Maior și europarlamentarul (PSD) Corina Crețu.

În prezent, hackerul este încarcerat în Penitenciarul Rahova, unde a fost depus în octombrie 2016, atunci când a fost adus din SUA.