Troc între soldați pentru echipamente militare funcționale. Ce le promit ucrainenii rușilor care dezertează: „Vino, îți garantăm siguranța”

Soldații ucraineni ar negocia la sânge pentru echipamente militare funcționale procurate de la ruși. Dezertarea unui pilot rus cu tot cu elicopter a scos la iveală sumele pe care militarii din Ucraina le oferă în schimbul unei vieți cu totul noi. Un pilot rus a fost cel care a mărturisit tot.

06 sept. 2023, 08:32
Troc între soldați pentru echipamente militare funcționale. Ce le promit ucrainenii rușilor care dezertează: „Vino, îți garantăm siguranța”
Troc între soldați pentru echipamente militare funcționale. Ce le promit ucrainenii rușilor care dezertează: „Vino, îți garantăm siguranța”

Soldații ucraineni oferă sume colosale pentru echipamente militare funcționale ale rușilor. Aceștia le promit inamicilor nu doar sume foarte mari de bani, ci si protecție și o viață complet nouă pe teritoriul Ucrainei. Un pilot rus care a dezertat a povestit cum a ajuns să renunțe la război pentru beneficiile promise de ucraineni, ba chiar sfătuiește și alți colegi de armată să procedeze la fel ca el.

Citește și: Țările europene, din ce în ce mai aproape de a introduce serviciul militar obligatoriu. Războiul din Ucraina accelerează procesul

Sume colosale pentru echipamente militare funcționale capturate de la ruși

În timpu războiului au loc adevărate negocieri la sânge, cu sume mari puse la bătaie și promisiuni pentru o viață complet nouă, departe de pericol și riscuri. Astfel, pentru un avion funcțional și în stare bună, rușilor li se promite un milion de dolari, 500.000 de dolari pentru un elicopter și 100.000 de dolari pentru un tanc. Ucraina consideră acest gen de schimburi o adevărată afacere profitabilă, mai ales că ajung să lupte cu inimicii cu propriile lor arme, lucru care, de cele mai multe ori , îi ia prin surprindere. Costul elicopter Mi-8, cu care militarul rus a dezertat, începe de la șase milioane de dolari. Ca parte a Operațiunii Siniția, Ucraina a primit nu numai un nou elicopter rusesc cu un cockpit blindat, ci și date valoroase despre aviația Federației Ruse, informații care cu siuranță îi vor ajuta pe viitor și își vor spune cuvântul în ecuația războiului. 

Chiar serviciul de informații al Ucrainei a dat publicității interviul cu pilotul rus care a decis să se lase pe mâna inamicilor și să le predea elicopterul. Acesta ar fi dezertat luna trecută și a povestit cum și-a pus la cale planul. Niciunul dintre colegii săi ruși nu trebuia să afle de intențiile sale.

„Am contactat serviciile de informații ucrainene, le-am explicat situația mea, după care ei mi-au oferit această posibilitate: , a explicat pilotul rus, pe nume Maxim Kuzminov.

Pilotul rus mai spune că a pus la punct celelalte detalii împreună cu agenții de informații ucraineni, inclusiv un traseu de zbor care să nu atragă atenția. Cu privire la dezertarea raportată de presa ucraineană pe 23 august, Kuzminov a afirmat că „mi-am dat seama că sunt în apropierea graniței. Mi-am transmis poziția și am zis: ”.

Pilotul a explicat că, după ce a luat decizia finală de a dezerta, a zburat la o altitudine extrem de mică și a păstrat liniștea deplină pe frecvența radio pe are comunica împreună cu ceilalți piloți ruși.

„Nimeni nu a înțeles deloc ce se întâmplă cu mine… Am zburat în Ucraina, am aterizat, ei s-au întâlnit cu mine, mi-au explicat totul”, a mai spus acesta.

De asemenea, pilotul le recomandă și altor soldați ruşi să dezerteze în Ucraina: „Veţi fi întreţinuţi, pentru tot restul vieţii voastre. Vi se va oferi un loc de muncă, indiferent de ceea ce faceţi. Veţi descoperi pur şi simplu o lume în culori”, spune el.

CNN, postul unde a fost difuzat interviul, a precizat că nu a reuşit să verifice identitatea pilotului. În schimb, Agenstvo, un canal Telegram independent rusesc, susţine că a găsit profilul de socializare al lui Kuzminov şi că acesta era pilot de atac al regimentului 319 de elicoptere din Districtul Militar de Est.

Citește și: Zelenski: Ucraina este în război. Şi cei care nu luptă pe linia frontului trebuie să ajute la luptă. Nu în baruri, nu în cluburi, nu în curse de stradă sau vreun fel de consum ostentativ