Trucul care îți asigură cei mai frumoși pomi fructiferi. Ce greșeli să nu faci până la primăvară

Pomii fructiferi sunt o adevărată binecuvântare a naturii, oferindu-ne fructe sănătoase și delicioase. Totuși, pentru recolte bogate, aceștia au nevoie de o îngrijire adecvată, care adesea este neglijată sau aplicată greșit de mulți grădinari.
Mircea Filipescu
09 ian. 2025, 11:42
Trucul care îți asigură cei mai frumoși pomi fructiferi. Ce greșeli să nu faci până la primăvară

Dacă te-ai întrebat de ce pomii tăi nu produc fructe în cantități mari, este posibil să fie afectați de câteva greșeli comune care împiedică dezvoltarea și rodirea corespunzătoare a acestora.

Greșelile care pot afecta pomii fructiferi

Tăierea incorectă

Tăierea corectă a pomilor fructiferi este esențială pentru sănătatea acestora și recolte bogate. Mulți grădinari fie nu taie deloc pomii, fie o fac greșit sau în perioade nepotrivite. Acest pas are rolul de a elimina lăstarii care consumă energie fără a contribui la formarea fructelor. Este important să realizezi tăierile la sfârșitul iernii, înainte ca natura să revină la viață, pentru a permite pomilor să se vindece rapid și să previi apariția bolilor. Evită tăierile iarna, deoarece rănile expuse pot duce la infectarea cu ciuperci și îngheț.

Citește și Dragoș Bucur s-a apucat de stropit pomii fructiferi. Ce l-a învățat fiul lui de 9 ani, care nu a mers nicio zi la școală: „Am folosit o tehnologie destul de veche”

Lipsa îngrășământului adecvat

Pentru a înflori și produce fructe, pomii au nevoie de un aport constant de nutrienți, cum ar fi fosforul și potasiul. Dacă nu le oferi îngrășământul necesar, pomul va produce puține fructe sau chiar deloc. Cel mai recomandat este să folosești îngrășăminte organice, aplicate în timpul sezonului de creștere, din primăvară până la sfârșitul verii. Acestea trebuie distribuite uniform în jurul trunchiului, pentru a asigura o absorbție optimă de către rădăcini.

Excesul de îngrășământ

Deși îngrășământul este necesar, un exces de substanțe nutritive, mai ales azot, poate dăuna pomilor din livadă. Azotul în exces stimulează creșterea vegetativă, dar împiedică producția de fructe. Trebuie să respecți doza recomandată pe ambalajul îngrășământului chimic. În cazul în care ai aplicat prea mult fertilizant, oprește aplicarea și udă pomul cu apă fără calcar timp de câteva luni, pentru a spăla surplusul de substanțe.

Îngrijirea inadecvată

Pomii fructiferi sunt foarte sensibili la cantitatea de apă pe care o primesc. Dacă solul este prea umed sau dacă drenajul nu este corect, rădăcinile pot putrezi. De asemenea, lipsa luminii solare sau expunerea la condiții climatice nefavorabile afectează dezvoltarea și rodirea. În timpul verii, pomii au nevoie de apă de 3-4 ori pe săptămână, iar în restul anului, o dată la 3-4 zile, în funcție de clima locală. Dacă pomul a fost udat excesiv, aplică un fungicid pentru a preveni dezvoltarea ciupercilor și asigură-te că pomii beneficiază de suficientă lumină solară.

Vezi și Cu ce se stropesc pomii fructiferi în luna ianuarie pentru a avea o recoltă bogată. Trucul care îți ferește livada de dăunători

Necunoașterea tipului de polenizare

Un alt factor cheie pentru o recoltă bogată este polenizarea. Există pomi care se polenizează singuri (autopolinizatori), precum mărul sau prunul, dar există și specii care necesită un partener pentru polenizare (pomii cu sexuri separate) sau polenizare încrucișată, realizată de insecte.

Dacă aplici pesticide în timpul polenizării, poți împiedica polenizarea, deoarece insectele polenizatoare vor fi alungate. Asigură-te că pomul are parte de o polenizare corespunzătoare și evită utilizarea pesticidelor în perioada de înflorire.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce înseamnă, de fapt, dacă găsești ouă cu două gălbenușuri. Mai pot fi mâncate, sunt sănătoase?
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo pentru 6–14 iulie. Temperaturi extreme, ploi torențiale și nopți tropicale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună