Trump a purtat prima discuţie telefonică cu Vladimir Putin despre o posibilă cooperare militară în Siria

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a purtat sâmbătă noaptea prima discuţie telefonică de la preluarea mandatului cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în care şi-a exprimat sprijinul pentru o posibilă cooperare militară în lupta împotriva militanţilor Statului Islamic din Siria, transmite Reuters.
Iulian Tudor
29 ian. 2017, 06:39
Trump a purtat prima discuţie telefonică cu Vladimir Putin despre o posibilă cooperare militară în Siria

Ambele părţi au demostrat o atitudine activă pentru stabilirea şi dezvoltarea unei cooperări ruso-americane. Convorbirea a avut loc într-un ton pozitiv şi orientat spre rezolvarea problemelor„, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

De asemenea, cei doi lideri au menţionat că vor colabora pentru a organiza prima întâlnire dintre noua administraţie americană şi reprezentanţii Moscovei.

Relaţiile ruso-americane s-au răcit considerabil în ultimii ani ai administraţiei Obama, în special după anexarea Crimeei şi finanţarea insurgenţei pro-ruse din regiunea Doneţk. Însă, Trump a promis încă din campania electorală că doreşte o reapropiere de Moscova, dacă va reuşi să se înţeleagă în acest sens cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Donald Trump a declarat vineri că ia în considerare dacă să ridice sau nu sancţiunile economice împotriva ruşilor, însă declaraţia sa a stârnit un val de critici din partea unor republicani respectaţi precum John McCain. Senatorul republican a ţinut să amintească de atrocităţile comise de ruşi doar în ultimii trei ani în estul Ucrainei şi în Siria, precum şi de anexarea Crimeei.

Kremlinul menţionează că cel mai important rezultant al discuţiei reprezintă afirmarea necesităţii unei lupte comune împotriva terorismului internaţional şi prioritatea colaborării militare în Siria.

Preşedintele a vorbit în favoarea stabilirii unei coordonări reale a acţiunilor ruse şi americane, care vizează distrugerea Statului Islamic şi a altor grupări teroriste din Siria„, se arată în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, cei doi lideri au acceptat să stabilească o cooperare „asemănătoare unor parteneri” atunci când vine vorba de probleme globale precum criza ucraineană, programul nuclear iranian, conflictul israeliano-arab şi tensiunile din peninsula Coreeană.

Putin i-a amintit preşedintelui Trump că ţara noastră a sprijinit ăentru mai bine de două secole America, că cele naţiuni au fost aliate în cele două războaie mondiale şi acum percepe SUA drept cel mai important partener în lupta de combatere a terorismului internaţional„, se arată în comunicatul Kremlinului.

Liderul rus s-a arătat încântat de victoria miliardarului republican şi a promis că va lucra în următorii patru ani pentru a îmbunătăţi relaţiile bilaterale dintre Moscova şi Washington.

Însă, Donald Trump a fost adeseori criticat pentru atitudinea sa vizavi de Rusia, susţinând la un moment dat că ar putea să ia în considerare ridicarea sancţiunilor economice impuse Moscovei sau chiar recunoaşterea anexării peninsulei Crimeea. Între timp, miliardarul republican a revenit la o retorică ceva mai moderată, recunoscând la un moment dat că hackerii ruşi ar fi putut să joace un rol esenţial în atacurile cibernetice din perioada campaniei electorale.

Serviciile de informaţii au descoperit că hackerii ruşi guvernamentali sunt cei care au orchestrat campania de atacuri cibernetice asupra instituţiilor democratice din perioada campaniei electorale, cu scopul de a sprijini candidatura lui Donald Trump, care a demostrat o atitudine mult mai favorabilă lui Vladimir Putin.

Relaţia dintre Donald Trump şi Rusia s-a dovedit mult mai otrăvită decât se credea în timpul campaniei prezidenţiale, după ce jurnaliştii Buzzfeed au publicat în prima jumătate a lunii ianuarie un raport compromiţător redactat de către un fost agent britanic al MI6. În respectivul raport este descris un aşa-zis „kompromat”, în care spionii ruşi de la FSB au adunat informaţii compromiţătoare pentru a-l şantaja pe Donald Trump.

Se pare că operaţiunea de „kompromat” a avut loc la ordinul direct de la preşedintele Vladimir Putin, care s-a arătat entuziasmat de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA. Preşedintele rus l-a „cultivat” timp de cinci ani pe miliardarul republican.

Comportamentul lui Donald Trump la Moscova a inclus „acte sexuale perverse” care au fost aranjate şi monitorizate de către FSB. În acest sens, miliardarul republican a fost filmat în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu mai multe prostituate în urmă cu patru ani în hotelul Ritz Carlton din Moscova.

FBI anchetează în acest moment veridicitatea informaţiilor incluse în raport, care au fost puse la dispoziţie vara trecută de un fost agent britanic cu o activitatea credibilă.

Citeşte şi Franţa şi Germania, îngrijiorate de măsurile lui Donald Trump privind refugiaţii

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Bombă în showbizul din România. Divorțează după 6 ani. Abia ce s-a întors de la Asia Express și a făcut anunțul că....
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Un pește care atacă organismul. Medicii sunt îngroziți
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Un tânăr de 20 de ani a murit pe loc și un adolescent de 16 ani este în comă, după un accident înfiorător în Bacău. Mașina în care se aflau cei doi s-a încolăcit în jurul unui copac
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Anunț de ultim moment despre Igor Cuciuc! Ce s-a întâmplat la mormântul fiicei sale: „E greu de acceptat”
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele