„Cu cât Ucraina primeşte mai puţine arme, cu atât sfârşitul operaţiunii militare speciale este mai aproape”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform agenţiei ruse de ştiri Interfax.
Decizia Pentagonului a fost dictată de Elbridge Colby, adjunct al șefului Departamentului Apărării, responsabil de politicile de apărare și politică externă, în urma unui raport ce arăta reducerea de muniții de artilerie, rachete antiaeriene și muniții de precizie.
Ministrul ucrainean de Externe, Andrei Sîbiha, l-a convocat la minister pe adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA din Kiev, John Ginkel, pentru a-i cere explicații despre sistarea ajutorului militar, conform unui comunicat de presă preluat de Financial Times.
„Orice întârziere sau ezitare în sprijinirea capacităților defensive ale Ucrainei nu face decât să-l încurajeze pe agresor să continue războiul și actele de teroare, mai degrabă decât să caute pacea”, potrivit comunicatului Ministerului ucrainean de Externe.
Decizia americanilor vine în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei. În cel mai recent atac, considerat cel mai amplu de la începutul conflictului, soldații lui Vladimir Putin au folosit 477 de drone și 60 de rachete.
„Apărarea antiaeriană nu te va ajuta să câștigi un război, dar lipsa ei te va face să îl pierzi rapid”, a explicat Tom Karako, expert în sisteme antiaeriene în cadrul Centrului Internațional pentru Studii Strategice – „Center for Strategic and International Studies”.
Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că „verifică” situația livrărilor de armament dinspre SUA și că a solicitat o convorbire telefonică cu oficialii Pentagonului.
„Ucraina nu a primit nicio notificare oficială legată de suspendarea sau oprirea livrărilor conform orarului stabilit în cadrul asistenței militare”, susține comunicatul emis de ministerul Apărării de la Kiev.
Totodată, conform presei ucrainene, ajutorul militar sistat pentru Kiev constă în rachete antiaeriene Patriot, muniți ghidate de artilerie, rachete antitanc Hellfire, drone și rachete antiaeriene lansate de avioanele F-16. Doar luna trecută, Federația Rusă a lansat un total de 5.337 de drone de tip Shahed asupra Ucrainei.