Trump l-a ofensat pe Hollande: „Parisul nu mai este Paris”… Preşedintele Franţei i-a dat replica usturătoare

Președintele francez François Hollande i-a cerut sâmbătă omologului său american să nu arate semne de neîncredere față de Franța, țară prietenă, într-o reacție la afirmația lui Donald Trump că "Parisul nu mai este Paris".

25 feb. 2017, 09:44
Trump l-a ofensat pe Hollande: „Parisul nu mai este Paris”… Preşedintele Franţei i-a dat replica usturătoare

„Întotdeauna e rău să arăți chiar și cea mai mică neîncredere față de o țară prietenă”, a declarat Hollande la inaugurarea Salonului anual al agriculturii în capitala franceză. „Eu însumi nu mi-am permis niciodată astfel de afirmații la adresa unor țări prietene și cer președintelui american să facă același lucru față de Franța”, a afirmat Francois Hollande.

La conferința anuală a conservatorilor Conservative Political Action Conference (CPAC), președintele republican l-a citat pe „un amic” al său vineri, care nu mai pune deloc piciorul în capitala franceză. Evocând terorismul și controlul frontierelor, Donald Trump a apărat politica sa în domeniul migrației dând drept contraexemple Franța, Suedia și Europa în general, informează Agerpres.

„Parisul nu mai este Paris” și „securitatea națională începe cu securitatea la frontiere. Teroriștii străini nu vor putea lovi America dacă nu vor putea să intre în țara noastră”, a spus Donald Trump.

Întrebat în legătura cu aceste afirmații, François Hollande a spus că în recenta lor convorbire telefonică Donald Trump i-a mărturisit „cu toată dragostea pe care o are față de Paris și față de Franța, că el iubește Franța și că nu există o țară mai frumoasă decât Franța”. „Deci, cred că aşa trebuie să gândească. Și dacă așa gândește, îmi imaginez ca așa se va exprima”, a adăugat președintele francez.

Citeşte şi Donald Trump şi-a schimbat impresia despre Uniunea Europeană: Este o organizaţie „minunată”

„Din fericire, de mai multe luni, turiștii americani s-au întors în cifre, deoarece ei văd” că autoritățile franceze fac „un efort considerabil pentru a asigura securitatea”, a remarcat, de asemenea, Francois Hollande. „Eu nu voi face nicio comparație, dar aici nu există nicio circulație a armelor, nu există oameni care să ia arma și să tragă în mulțime”, a insistat el, potrivit Agerpres.

În 2015 și 2016, Franța a fost ținta mai multor atacuri sângeroase, comise în numele Al Qaida sau al Statului Islamic de către francezi și, uneori, de străini veniți în Franța odată cu fluxul de migranți provenind din Orientul Mijlociu.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a răspuns într-un mod mai original la criticile lui Donald Trump. Ea a negat faptul că Orașul Luminilor și-ar fi pierdut atractivitatea turistică și a postat pe Twitter o fotografie a sa alături de celebrele personaje Mickey și Minnie Mouse.