Trump renunţă temporar la finanţarea zidului antiimigranţi pentru a ieşi din cel mai îndelungat „shutdown” din istoria SUA

Trump renunţă temporar la finanţarea zidului antiimigranţi pentru a ieşi din cel mai îndelungat "shutdown" din istoria SUA; economia a pierdut cel puţin 6 miliarde de dolari, mai mult decât cere Casa Albă pentru zid, estimează Standard and Poor's.

26 ian. 2019, 10:50
Trump renunţă temporar la finanţarea zidului antiimigranţi pentru a ieşi din cel mai îndelungat „shutdown” din istoria SUA

Donald Trump a renunţat temporar, în urma unei avalanşe de mărturii sfâşietoare şi unei imense presiuni politice – la finanţarea zidului său la frontiera cu Mexicul şi a pus capăt celui mai îndelungat „shutdown” din Istoria Statelor Unite, relatează AFP.

Supus unei presiuni puternice, Trump a sfârşit prin a accepta ceea ce democraţii cereau de mai multe săptămâni – ieşirea din impasul bugetar înaintea oricărei reluări a negocierilor cu privire la controlul imigraţiei clandestine.

După mai bine de o lună de paralizie care a afectat 800.000 de funcţionari, privaţi de salariu, Trump s-a declarat ”mândru” să anunţe un acord de încetare a „shutdown”-ului parţial, care prevede finanţarea serviciilor federale până la 15 februarie, potrivit news.ro.

Congresul a aprobat apoi, vineri, prin consimţământ unanim, acest acord. Iar Trump l-a semnat. ”Să sperăm că preşedintele a reţinut lecţia”, a lansat, victorios, liderul minorităţii democrate în Senat Chuck Schumer. ”Este trist că a trebuit atât de mult timp ca să se ajungă la o încheiere evidentă”, a subliniat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care şi-a consolidat prin această criză reputaţia de strateg abil.

Donald Trump a ameninţat însă cu o nouă paralizie, începând de la 15 februarie, în cazul în care nu se ajunge la un consens pe tema zidului său la frontieră şi cu declararea unei eventuale situaţii ”de urgenţă” care i-ar permite să activeze puteri extraordinare, cu scopul de a ocoli Congresul.”N-avem altă opţiune decât să construim un zid puternic sau o barieră de oţel”, a insistat el, potrivit news.ro.

Insuficient, însă, să liniştească o facţiune a aripii dreptei a bazei sale electorale.Furioasă că Trump a cedat temporar, influenta polemistă Ann Coulter l-a acuzat pe preşedinte că este un ”fricos”.

Donald Trump va reveni cu siguranţă asupra subiectului imigraţiei în tradiţionalul discurs despre starea Uniunii, pe care Nancy Pelosi l-a amânat din cauza „shutdown”-ului.