Trump se foloseşte de moartea liderului Statului Islamic pentru a-şi face campanie electorală

Donald Trump a difuzat un clip de campanie - în care îşi laudă bilanţul şi mai ales eliminarea liderului Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi - în cursul finalei campionatului profestinist de baseball Major League Baseball (MLB).

31 oct. 2019, 13:24
Trump se foloseşte de moartea liderului Statului Islamic pentru a-şi face campanie electorală

”Donald Trump este pe cale să schimbe Washingtonul, creând şase milioane de noi locuri de muncă (…), scăzând imigraţia ilegală la jumate, ştergând SI – califatulor lor (a fost) distrus, şeful lor terorist mort”, se arată în mesajul publicitar difuzat miercuri.  ”Însă democraţii preferă să se concentreze asupra ”impeachment”-ului şi unor anchete îndoielnice, ignorând adevărate probleme.

La cinci săptămâni după ce au decis să se angajeze pe calea ”impeachment”-ului, aleşii democraţi, care deţin controlul în Camera Reprezentanţilor, au audiat 12 oficiali de rang înalt, inclusiv ambasadori şi consilieri de la Casa Albă. Scopul acestor audieri este să determine dacă Donald Trump a abuzat de puterile sale cu scopul de a obliga Kievul să-i furnizeze informaţii compromiţătoare despre rivalulsău democrat Joe Biden, care l-ar putea înfrunta în alegerile prezidenţiale din 2020, informează news.ro.

Armata americană a dezvăluit primele imaginii şi înregistrări video de la operaţiunea comandoului său, în Siria, care a condus la moartea liderului Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi, altor cinci membri ai grupării jihadiste şi a doi ”copii mici”.

Donald Trump intenţiona să facă publice încă de luni fragmente din înregistrări video ale operaţiunii, pe care a urmărit-o personal, în timp real, de la Casa Albă, prin intermediul unor camere ale membrilor forţelor speciale, scrie news.ro.

Miercuri, Pentagonul a difuzat mai multe fotografii şi fragmente video în care apar aproximativ zece militari apropiindu-se, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de incinta complexului în care era ascuns liderul jihadist, într-un sat în nord-vestul Siriei. Pentagonul a făcut anumite clarificări cu privire la desfăşurarea operaţiunii. Astfel, atunci când Abu Bakr al-Baghdadi a detonat bomba pe care o avea asupra sa în tunelul în care a fost încolţit, detonarea a ucis, în afară de acesta, doi copii mici – şi nu trei – aşa cum au afirmat autorităţile americane anterior.

Citeşte şi Donald Trump l-a invitat la Casa Albă pe câinele militar erou care a participat la lichidarea liderului islamist al-Bagdadi

”În afară de cei doi copii”, ”şase membri SI au murit, în total” în cursul raidului, şi anume ”patru femei şi doi bărbaţi, inclusiv al-Baghdadi”, a declarat generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului central american CENTCOM. Femeile acţionau ”în mod ameninţător” şi purtau veste cu explozibili. El a dat asigurări că alţi 11 copii au fost ”protejaţi de forţele de asalt”, iar doi bărbaţi au fost luaţi prizonieri. Material electronic şi documente, într-o cantitate ”substanţială”, au fost de asemenea confiscate, potrivit news.ro.

În ceea ce priveşte câinele militar salutat drept un ”erou american” de către Donald Trump, care i-a precedat pe militari în tunel, acesta a fost rănit de fire electrice.

ADN-ul lui Abu Bakr al-Baghdadi a fost prelevat dintre dărâmături şi comparat cu cel obţinut în timpul detenţiei acestuia într-o închisoare în Irak, în 2004, ceea ce a permis confirmarea ”fără vreo urmă de îndoială” că era vorba despre el.

Odată încheiată operaţiunea, complexul a fost ”distrus”, Rămăşiţele lui Abu Bakr al-Baghdadi au fost ”scufundate în mare, conform legilor războiului, în 24 de ore de la moartea sa”, a mai declarat comandantul CENTCOM.


loading...