Trump şi Putin au discutat telefonic despre relaţiile dintre Rusia şi SUA. Iniţiativa a aparţinut liderului rus

Preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat telefonic despre relaţiile dintre ţările lor. Inițiativa i-a aparținut liderului rus, informează Reuters, după un anunț făcut de Casa Albă.

RomaniaTV.net
31 dec. 2019, 06:16
Trump şi Putin au discutat telefonic despre relaţiile dintre Rusia şi SUA. Iniţiativa a aparţinut liderului rus

Motivul convorbirii a fost faptul că liderul rus, Vladimir Putin, a dorit să-i mulţumească președintelui american, Donald Trump pentru „informaţii furnizate de Statele Unite care au ajutat la prevenirea unui posibil atac terorist în Rusia”. Rusia anunțase duminică faptul că a prevenit o serie de atacuri care ar fi urmat să aibă loc la St. Petersburg în urma unei informaţii furnizate de Washington. Nu au fost oferite mai multe detalii.

Purtătorul de cuvânt al Casei Slbe Hogan Gidley a spus că ambii preşedinţi sunt hotărâţi să continue cooperarea împotriva terorismului dintre cele două ţări. „Preşedinţii au mai discutat despre stadiul relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi despre eforturile viitoare de susţinere a unui control eficient al armelor”.

Trump, aflat în vacanță la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, doreşte relaţii solide cu Rusia şi nu s-a declarat încântat de investigaţia privind amestecul Rusiei în campania prezidenţială din 2016. De asemenea, preşedintele american a întâmpinat opoziţia republicanilor şi democraţilor din Congres faţă de o relaţie mai apropiată cu Rusia din cauza anexării Crimeii de către Moscova şi a sprijinului acordat de Rusia separatiştilor din estul Ucrainei, printre alte probleme.

Între SUA și Rusia există însă și tensiuni. Trump a avertizat joi Rusia, Siria şi Iranul din cauza uciderii civililor în provincia siriană Idlib. Forţele siriene şi ruse au intensificat bombardamentele împotriva unor ţinte din Idlib, ultimul centru important al rebelilor din Siria. Preşedintele sirian Bashar al-Assad a promis că va redobândi controlul asupra regiunii.

Un alt posibil motiv de tensiune este susţinerea de către Rusia şi China a unui proiect la Consiliul de Securitate al ONU pentru ridicarea unor dintre sancţiunile impuse Coreii de Nord, din cauza programelor de armament nuclear şi rachete balistice.

De notat este și faptul că secretarul de Stat Mike Pompeo va călători în Ucraina, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan şi Cipru, în perioada 3-7 ianuarie.

Citește și:

Şamanii din Peru au făcut predicţiile pentru anul 2020. Pozele lui Donald Trump şi Vladimir Putin, parte din ritual