Trump va face o vizită în oraşul Kenosha, pe fondul protestelor provocate de împuşcarea de către poliţie a unui bărbat de culoare

Preşedintele american Donald Trump va vizita Kenosha, oraşul din Wisconsin unde au loc proteste după ce un bărbat de culoare a fost împuşcat în spate şi rănit grav de un poliţist, relatează News.ro.

RomaniaTV.net
30 aug. 2020, 05:38
Trump va face o vizită în oraşul Kenosha, pe fondul protestelor provocate de împuşcarea de către poliţie a unui bărbat de culoare

Trump va călători la Kenosha marţi, a anunţat Casa Albă, unde se va întâlni cu forţele de ordine şi va face o evaluare a daunelor provocate de recentele proteste.

Jacob Blake a rămas paralizat după ce a fost împuşcat de şapte ori de un ofiţer de poliţie şi nu este sigur dacă va mai merge vreodată.

Incidentul petrecut duminica trecută a stârnit proteste uneori violente atât în oraş, cât şi în alte părţi ale Statelor Unite. Acestea s-au adăugat celor izbucnite în urmă cu câteva luni, după uciderea lui George Floyd, în Minneapolis, de mai mulţi ofiţeri de poliţie.

Judd Deere, purtător de cuvânt la Casa Albă, a transmis că preşedintele va „cerceta distrugerile din revoltele recente”. Întrebat dacă el se va întâlni cu familia lui Blake, a răspuns că programul nu este confirmat încă.

Donald Trump a vorbit puţin în legătură cu incidentul de duminica trecută. Întrebat vineri dacă el crede că poliţistul care l-a împuşcat pe Blake ar trebui pus sub acuzare, preşedintele a spus: „Ei bine, privesc situaţia cu foarte mare atenţie. Voi primi rapoarte”. Şi a adăugat că nu îi place cum arată situaţia.

Trump a făcut din „lege şi ordine” parte cheie a campaniei sale de anul acesta. În discursul susţinut la Convenţia Naţională Republicană de săptămâna aceasta, el a condamnat revoltele şi jafurile care au loc în oraşe conduse de democraţi, Kenosha numărându-se între cele menţionate.

Winsconsin l-a susţinut pe Barack Obama de două ori, însă în 2016 Trump a câştigat aici cu o diferenţă de doar 20.000 de voturi.

Sâmbătă, aproximativ 1.000 de oameni au ieşit pe străzile oraşului scandând „Black lives matter”. Tatăl lui Jacob Blake le-a solicitat protestatarilor să rămână paşnici şi a cerut să fie făcută dreptate pentru fiul lui.

Peste o mie de soldaţi din Garda Naţională se află în oraş, mulţi aduşi din alte state.

Avocatul adolescentului în vârstă de 17 ani care a împuşcat mortal doi oameni în timpul protestelor din Kenosha a spus că va invoca în proces auto-apărarea. Kyle Rittenhouse le-a spus jurnaliştilor că era „datoria” lui să apere clădirile din Kenosha de protestatari.

Citeşte şi: SUA a ajuns la a cincea execuţie federală în două luni, mai mult decît administraţiile din ultimii 57 de ani