Președintele American Donald Trump vrea o gală de arte marțiale mixte UFC la Casa Albă. Ideea a apărut în timpul unui discurs susținut joi seara la Iowa State Fairgrounds, cu un an și o zi înainte de cea de-a 250-a aniversare a ratificării Declarației de independență din 1776. Guvernul federal intenționează să marcheze această ocazie printr-un an de evenimente – inclusiv o luptă UFC, potrivit lui Trump, citat de CNN.
„Vom avea câteva evenimente incredibile”, a spus președintele. „Unele evenimente profesionale, unele evenimente de amatori. Dar și lupta UFC va fi un eveniment important.”
Alte detalii privind evenimentul, care nu duce lipsă de nume posibile (Rose Garden Fight Night? Oval Office Octagon?), nu sunt clare. Dar președintele este „foarte serios” cu privire la această idee, a declarat joi secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, unui reporter. Un purtător de cuvânt al UFC a confirmat, de asemenea, planurile pentru CBS News.
Trump a descris evenimentul ca fiind „o luptă completă” cu 20 000 sau 25 000 de spectatori – o sarcină dificilă pentru incinta Casei Albe, deși Trump a spus că „avem o mulțime de terenuri acolo”. El a spus că Dana White, CEO UFC de lungă durată, va organiza evenimentul.
Legăturile președintelui american cu UFC datează cel puțin din 2001, când cazinoul Trump Taj Mahal din Atlantic City a găzduit întreprinderea de arte marțiale mixte. De atunci, Trump a participat periodic la luptele UFC, inclusiv luna trecută. Președintele este, de asemenea, apropiat de White.
Trump vrea bătaie la Casa Albă, dar pace în Ucraina
Preşedintele Donald Trump s-a plâns joi că Statele Unite au furnizat prea multe arme Ucrainei în timpul administraţiei anterioare, acesta fiind primul său comentariu public cu privire la pauza în unele livrări, relatează AP.
Vorbind cu reporterii înainte de a se îmbarca în Air Force One pentru un zbor spre Iowa, Trump a declarat că fostul preşedinte Joe Biden „ne-a golit întreaga ţară oferindu-le arme, iar noi trebuie să ne asigurăm că avem suficiente pentru noi”.
Trump, care a discutat joi şi cu preşedintele rus Vladimir Putin, a sugerat că nu întrerupe complet asistenţa americană pentru Ucraina.
„Le-am dat atât de multe arme”, a spus el, adăugând că „lucrăm cu ei şi încercăm să îi ajutăm”.
Trump a declarat că a avut o „convorbire destul de lungă” cu Putin care „nu a făcut niciun progres” în rezolvarea războiului, pe care preşedintele republican a promis că îl va duce rapid la bun sfârşit.
„Nu sunt mulţumit de asta”, a spus el. Kremlinul a descris conversaţia ca fiind „sinceră şi constructivă” – cea de-a şasea discuţie dezvăluită public între cei doi lideri de când Trump s-a întors la Casa Albă.
În timp ce discuta situaţia din jurul Iranului şi din Orientul Mijlociu în general, Putin a subliniat necesitatea de a rezolva toate diferendele „exclusiv prin mijloace politice şi diplomatice”, a declarat Iuri Uşakov, consilierul său pentru afaceri externe.
Liderii au convenit că oficialii ruşi şi americani vor menţine legătura pe această temă, a adăugat el.
Statele Unite au lovit trei situri din Iran la 22 iunie, implicându-se în războiul Israelului care vizează distrugerea programului nuclear al Teheranului.
În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, Uşakov a declarat că Trump a subliniat presiunile sale pentru o încetare rapidă a luptelor, iar Putin a exprimat disponibilitatea Moscovei de a continua discuţiile cu Kievul, menţionând că rundele anterioare din Turcia au dat rezultate umanitare.
În acelaşi timp, liderul rus a subliniat că Moscova va încerca să îşi atingă obiectivele în Ucraina şi să elimine „cauzele profunde” ale conflictului, a declarat Ushakov.
„Rusia nu va da înapoi de la aceste obiective”, a declarat Uşakov.
Donald Trump a declarat că ia în considerare posibilitatea de a trimite, vineri, scrisori partenerilor comerciali ai Statelor Unite pentru a-i informa cu privire la impunerea unor tarife vamale punitive, în timp ce negocierile pe această temă intră în ultima etapă, informează AFP.
„Înclin să trimit o scrisoare pentru a indica taxele vamale pe care vor trebui să le plătească”, a declarat el presei joi. „Este mult mai uşor”.
„Vom trimite scrisori, probabil chiar mâine”, a adăugat el. Această declaraţie intervine cu doar câteva zile înainte de revenirea, programată la 9 iulie, a taxelor vamale punitive şi diferenţiate care afectează zeci de ţări, de la Taiwan la Uniunea Europeană.
Recunoscând complexitatea negocierii cu peste 170 de naţiuni, Trump a declarat reporterilor, înainte de a pleca joi în Iowa, că scrisorile vor fi trimise la 10 ţări în acelaşi timp, stabilind rate tarifare de 20-30 %.
Principalii consilieri ai lui Trump au declarat în aprilie că vor lucra la 90 de acorduri în 90 de zile, un obiectiv ambiţios care a fost întâmpinat cu scepticism de către experţii în comerţ familiarizaţi cu acordurile comerciale dificile şi de durată din trecut.
După ce a anunţat la începutul lunii aprilie introducerea unor taxe vamale prohibitive asupra produselor importate din majoritatea ţărilor lumii, Donald Trump a cedat presiunilor pieţelor financiare şi a anunţat un termen de 90 de zile – până la 9 iulie – pentru negocieri.
Oficialii americani au indicat că o serie de acorduri comerciale ar putea fi anunţate în zilele următoare.
Pentru moment, administraţia lui Donald Trump a dezvăluit doar acordurile cu Regatul Unit şi Vietnam, în timp ce Washingtonul şi Beijingul au convenit să reducă temporar taxele reciproce. În perioada premergătoare datei de 9 iulie, Donald Trump şi-a declarat în repetate rânduri intenţia de a informa prin scrisoare ţările cu privire la tarifele americane.