Trump VS. Biden. Cine este candidatul preferat la prezidențiale în SUA în vreme de război în Gaza

Cel mai recent sondaj de opinie dat publicității în SUA arată că americanii nu sunt tocmai mulțumiți de modul în care actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, gestionează situația creată de războiul între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

20 nov. 2023, 20:06
Trump VS. Biden. Cine este candidatul preferat la prezidențiale în SUA în vreme de război în Gaza
Trump VS. Biden. Cine este candidatul preferat la prezidențiale în SUA în vreme de război în Gaza

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, se află la două puncte procentuale în urma fostului preşedinte republican Donald Trump, într-un sondaj publicat duminică, 19 noiembrie.

Citește și: Joe Biden, discurs puternic după întoarcerea din Israel: „Tiranii ca Putin şi teroriştii ca Hamas trebuie opriţi”

Joe Biden pierde teren în fața lui Donald Trump

Joe Biden, care urmăreşte să obţină şi al doilea mandat prezidenţial anul viitor, a obţinut în sondajul realizat de NBC 44% din intenţiile de vot, iar Trump 46%. Fostul preşedinte republican conduce detaşat în sondajele pentru alegerile primare, deşi se confruntă cu patru dosare penale. Într-un sondaj similar efectuat în septembrie, Biden şi Trump erau aproximativ la egalitate, fiecare cu 46%, după ce în iunie într-un alt sondaj Biden avea patru procente în faţa lui Trump, respectiv 49% și 45%.

De asemenea, indicele de aprobare a lui Biden a coborât la 40%, cel mai redus de la începutul preşedinţiei sale, întrucât majorităţi din toate segmentele de alegători dezaprobă modul în care el gestionează politica externă în general şi mai ales problema războiului Israel-Hamas. Astfel, în rândul electoratului democrat, majoritatea consideră că Israelul a mers prea departe în acţiunea sa militară în Fâşia Gaza, iar în rândul alegătorilor cu vârste între 18 şi 34 de ani un procent de 70% dezaprobă modul în care Biden gestionează acest conflict.

Doar puţin peste jumătate dintre alegătorii democraţi (51%) spun că aprobă modul actualului președinte de abordare a războiului din Fâşia Gaza, în timp ce 69% dintre alegătorii republicani şi 59% dintre cei nehotărâţi îl dezaprobă. Joe Biden a atins în acest sondaj maximul său istoric în indicele de dezaprobare, mai exact 57%, de când este preşedinte.

Unul dintre realizatorii sondajului, sociologul republican Bill McInturff, spune că nu-şi aminteşte să fi existat vreun alt moment în care un conflict extern în care nu sunt implicate trupe americane să fi influenţat atât de mult scena politică internă a SUA. Sondajul, realizat de asemenea de sociologul democrat Jeff Horwitt, s-a desfăşurat în perioada 10-14 noiembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,1%.

Citește și: Marcel Ciolacu pregăteşte o vizită decisivă în SUA înaintea alegerilor prezidenţiale. Ar putea fi primit de Joe Biden la Casa Albă