Trupurile militarilor români ucişi în Afghanistan au fost repatriate FOTO VIDEO

Ceremonia de repatriere a celor doi militari români care au murit sâmbătă în Afganistan a avut loc luni, la Baza 90 Otopeni, în prezenţa rudelor acestora, a ministrului Apărării, Mihnea Motoc şi a ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm.

09 mai 2016, 09:46

UPDATE 21.00 După ce sicriele au fost coborâte din aeronava militară, a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de cinci preoţi. Pe lângă rudele celor doi soldaţi români, la ceremonia de repatriere au participat şi ambasadorul Statelor Unit la Bucureşti, Hans Klemm şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Sicriele celor doi militari români vor fi duse la Buzău, urmând ca înmormântările să aibă loc în Cimitirul Eroilor din oraş.

Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu au murit sâmbătă în Afganistan, uciși de doi indivizi care purtau uniforme ale forțelor naționale afgane de apărare. Cei doi indivizi au deschis focul într-o unitate a armatei afgane din sudul Afganistanului. Membrii operațiunii „Resolute Support” au răspuns atacului cu focuri de armă și i-au ucis, la rândul lor, pe atacatori, mai spune NATO.

Un al treilea militar român a fost rănit şi se află în prezent într-un spital din Germania. Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat, luni, că despre acesta sunt „veşti mai bune”.

„Sunt veşti mai bune. Chiar în această dimineaţă, prin ataşatura noastră militară din Germania, am avut informaţii despre dânsul. Este mai bine, se află la spitalul militar din Germania pentru o investigaţie mai completă. Semnele sunt, şi vreau să mă menţin în limita unui optimism prudent aici, dar semnele sunt că există perspective de recuperare destul de rapidă. Nu au fost, din fericire, atinse organe vitale şi deci şansele sunt bune în ce-l priveşte”, a spus Motoc.

Repatrierea militarilor căzuţi la datorie în Afganistan va fi făcută cu o aeronavă militară a Forţelor Aeriene Române care va ateriza luni, în jurul orei 20.30, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.