Bomba Ţarului: Cea mai puternică bombă atomică detonată în lume, expusă la Moscova VIDEO

Cei care vor vizita Moscova vor avea ocazia, în curând, de a vedea o replică la dimensiuni identice cu cea mai puternică bombă nucleară care a fost detonată în lume, informează rt.com. O copie în mărime naturală a celei numite "Tsar Bomba" (Bomba Ţarului) va fi expusă în capitala rusă, pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a dezvoltării sectorului atomic din Rusia.

19 aug. 2015, 17:08

Expoziţia istorică va începe în data de 1 septembrie şi va dura până în data de 29 septembrie 2015, la Manege Exhibition Hall (Expoziţia Manej) în apropiere de Kremlin şi Piaţa Roşie.

Vedeta expoziţiei va fi, de departe, legendara bombă termonucleară AN602 sau Kuzina Mat (care este, desigur, „Bomba Ţarului”), a anunţat printr-un comunicat de presă compania de stat Rosatom, organizatoarea evenimentului, informează rt.com.

Replica faimoasei bombe va sosi în capitala rusiei din Sarov, localitate din Rusia, aflată la 400 de km distanţă de Moscova şi care găzduieşte Centrul Federal Nuclear Rus.

Citeşte şi Cea mai puternică bombă nucleară a americanilor a fost „trecută în rezervă”

Vizitatorii vor avea şansa de a vedea documente unice şi obiecte care demonstrează dezvoltarea armelor nucleare, multe din acestea urmând a fi expuse publicului pentru prima oară.

De 3.800 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima

Faimoasa bombă cu hidrogen ce va fi expusă în curând la Moscova este de departe cea mai mare bombă nucleară detonată vreodată în lume. Puterea acesteia depăşeşte puterea cumulată a tuturor explozivilor folosiţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Energia eliberată de această bombă este de 3.800 de ori mai mare decît aceea a bombei Fat Man care a căzut peste Nagasaki, potrivit rt.com.

Bomba a fost testată în data de 30 octombrie 1961. Un bombartier strategic modificat a fost folosit pentru transportarea bombei în punctul de testare – în arhipelagul Novaia Zemlia din Oceanul Arctic. Dispozitivul exploziv a fost paraşutat de la 10.500 de metri şi detonată la o altitudine de 4.200 de metri. Puterea bombei a fost estimată între 57 şi 58,6 megatone.

Vezi şi IMAGINI SPECTACULOASE. O bombă a fost detonată sub apă

Unul dintre grupurile de experţi care au participat la detonarea bombei, aflat la o distanţă de 320 de kilometri de epicentrul experimentului, a văzut o lumină extrem de strălucitoare, chiar având ochelari de protecţie speciali. Suflul exploziei a produs un seism care a fost resimţit în zonă, iar unda de şoc a înconjurat Pământul de trei ori.

 

Echipajul care a filmat explozia bombei a povestit că „era o mare de lumină , un ocean de lumină care a izbucnit deodată. Îndată ce avionul nostru a ieşit din nori, a apărut o minge imensă, de culoare portocalie, foarte strălucitoare. Parcă era Planeta Jupiter”. Raza globului de foc ce se ridicase după explozie era de 4,6 kilometri şi se vedea de la o distanţă de 1.000 kilometri, chiar şi prin norii groşi. Ciuperca atomică formată după explozie s-a ridicat la o înălţime de 67 kilometri şi avea un diametru de 95 kilmetri.

Timp de 40 de minute după explozie s-au înregistrat distorsiuni ale semnalelor radio pe distanţe de sute de kilometri distanţă de epicentrul acesteia, din cauza ionizării atmosferei. Pe Insula Dikson, la aproximativ 800 km distanţă de locul exploziei, unda de şoc a spart şi ferestrele locuinţelor din zonă.