Cea mai puternică bombă nucleară a americanilor a fost „trecută în rezervă”

Fabricată în 1962, în timpul crizei nucleare din Cuba, bomba, cu numele de cod B53 avea o greutate de 4,5 tone şi dimensiunile unei furgonete.

RomaniaTV.net
26 oct. 2011, 08:52
Cea mai puternică bombă nucleară a americanilor a fost „trecută în rezervă”

Ultima bombă a americanilor din seria mega-armelor atomice, o relicvă a Războiului Rece cu o putere de distrugere de 600 de ori mai mare decât a celei care a distrus oraşul Hiroshima în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost dezamorsată şi demontată. Potrivit The Guardian, este vorba de o adevărată piatră de hotar a politicii administraţiei Obama, care are drept obiectiv reducerea arsenalului nuclear mondial.

Tehnicienii texani, chemaţi să realizeze operaţiunea, sunt cei care au extras imensul focos nuclear al bombei, ce conţinea 136 de kilograme de uraniu.
Potrivit oficialilor de la Washington programul de reducere a arsenalului nuclear are un avans de un faţă de programul întocmit de şeful de la Casa Albă. O mare parte a acestui arsenal a fost dezactivată încă din 1980 dar un număr semnificativ de bombe nucleare de mari dimensiuni au rămas în silozuri active până în 1997.
„Dezamorsarea bombei B53 marchează sfârşitul aşa-numitei ere a mega-bombelor”, a declarat Hans Kristensen, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Oameniloor de Ştiinţă Americani. El a subliniat că cea mai puternică armă nucleară pe care o deţin acum americanii este B83, cu o putere de distrugere de 1,2 megatone.
B53 avea 9 megatone”, a ţinut să precizeze Kristensen. Bomba care a distrus oraşul Hiroshima, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, şi a ucis instantaneu 140.000 de oameni avea 1,5 megatone.

 

 


loading...