Tsipras: Toţi imigranţii care ajung în Grecia sunt înregistraţi

Premierul grec, Alexis Tsipras, a recunoscut vineri că țara sa a întârziat în reacția la afluxul migratoriu, dar a susținut că toți imigranții sosiți în Grecia sunt acum înregistrați, relatează AFP, citată de Agerpres. 

RomaniaTV.net
11 dec. 2015, 15:39
Tsipras: Toţi imigranţii care ajung în Grecia sunt înregistraţi

Premierul Tsipras a afirmat că, în această vară, Grecia a fost luată prin surprindere de amploarea afluxului, dar că din septembrie n-a mai existat niciun imigrant care să nu fie înregistrat.

El a precizat totuși că, din cauza numărului insuficient de aparate Eurodac pentru introducerea în baza de date a amprentelor digitale strânse, trec mai multe ore între acțiunea de amprentare ”în mod tradițional”, cu cerneală, și intrarea lor în sistemul european de fișare, ceea ce deschide o breșă de securitate.

Alexis Tsipras a reiterat apelul guvernului său pentru ca partenerii săi europeni să-i furnizeze mai multe astfel de aparate. Potrivit unui comunicat al MAE grec difuzat vineri dimineața, Grecia a primit pentru moment 39 din cele 100 de aparate comandate.

Citeşte şi Europa îşi protejează graniţele de imigranţi: Comisia Europeană cere o poliţie cu forţe terestre şi navale

Grecia a fost avertizată joi, împreună cu Italia și Croația, de către Comisia Europeană să fie mai eficientă în ce privește această procedură, care trebuie să se aplice oricărui nou-sosit ilegal, și datele să fie transmise sistemului central Eurodac în 72 de ore. Potrivit Comisiei, cele trei țări nu au înregistrat progresele necesare, în pofida unor avertizări în octombrie.

Tsipras a reafirmat printre altele că țara sa nu se opune creării unei ”paze de coastă europene”, un proiect promovat de Paris și Berlin la Comisia Europeană pentru a asigura o mai bună protecție a frontierelor externe ale Uniunii Europene și a apăra spațiul Schengen.