Tu cât timp stai pe telefon? Ai putea suferi de această boală

Suntem din ce în ce mai dependenți de tehnologie, iar asta nu e un lucru bun. Aparent, modul în care ne folosim telefoanele poate fi folosit pentru a determina dacă utilizatorul suferă de afecțiuni psihice.

17 iul. 2015, 04:54
Tu cât timp stai pe telefon? Ai putea suferi de această boală

Odată cu trecerea de la telefoane clasice la cele inteligente, comportamentul utilizatorilor a început să schimbe drastic. Dacă înainte foloseai un telefon doar pentru a efectua apeluri și pentru a trimite SMS-uri, odată cu posibilitatea de conectare la Internet, numărul întrebuințărilor a crescut foarte mult.

Folosim smartphone-urile pentru a verifica ce publică prietenii pe rețelele sociale, pentru a citi cele mai importante știri, pentru a trimite mailuri și pentru a ne juca. Aparent, mai folosim telefoanele și pentru a fugi de problemele noastre, semn că am fi depresivi, susțin cercetătorii citați de LiveScience.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au efectuat un studiu pe 28 de persoane cu vârste între 19 și 58. Acestea au trebuit să își instaleze o aplicație Android numită Purple Robot, care a adunat constant date despre poziția utilizatorior (prin GPS) și frecvența folosirii smartphone-ului. 

Participanții au completat și un chestionar menit să măsoare simptomele de depresie. Aproximativ jumătate dintre voluntari nu manifestau simptome de depresie, în timp ce cealaltă jumătate aveau depresii moderate sau severe. 

Cercetătorii au descoperit că, folosindu-se numai de datele privind folosirea smartphone-urilor, puteau identifica care dintre utilizatori suferea de depresie cu o acuratețe de 87%. Descoperirea este importantă deoarece, susțin oamenii de știință, ar putea duce la tehnologii de ameliorare a simptomelor depresiei. 

Mai multe detalii pe playtech.ro