Tu ştii ce fel de apă îmbuteliată bei? Vezi ce informaţii se regăsesc pe etichetele sticlelor

Publicat: Marţi, 29 Septembrie 2015 21:43 // Actualizat: Marţi, 29 Septembrie 2015 21:43 // Sursa: romaniatv.net

InfoCons a realizat un studiu cu privire la informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor tip apă minerală naturală comercializate pe teritoriul Romaniei. Studiul a fost realizat în perioada aprilie – mai 2015 şi a fost făcut în colaborare cu Lector Doctor Daniel Diaconu, Facultatea de Geografie - Univeristatea din Bucuresti.

În cadrul studiului realizat de infocons au fost analizate 63 de produse de apă îmbuteliată, ce se regăsesc pe piața din Romania. Recipienții de îmbuteliere au fost de sticlă sau de tip PET, de la 150 cl până la 6 litri. Dintre aceste produse 51 provin din România, restul de 12 fiind îmbuteliate în alte țări europene (Italia, Franța, etc.).

Din etichetele sticlelor reiese faptul că determinarea compoziției chimice nu este actualizată periodic, fiind prezentate date din buletinele de analiză efectuate în anul 2007.

Pe 6,34% dintre etichete nu este menționată sursa de captare a apei. În ceea ce priveste sistemul de marcare a ambalajelor cu cifra corespunzatoare tipului de material folosit la confecționare, putem remarca faptul că: 84,12% au inscriptionata cifra 1, corespunzatoare ambalajului tip PET; 3, 17% au inscriptionata cifra 9, corespunzatoare altor tipuri de ambalaje; 12,69%  nu au inscriptionata nicio cifra.

Pe 22,22% dintre etichete nu este prezentată compoziția chimica conform unui Buletin de analiza oficial, asta deşi pe eticheta unei sticle de apă minerală este obligatoriu să se treacă principalii componenţi chimici.

Analizand produsele în funcție de gradul de mineralizare se constată că majoritatea sunt ape cu un conținut scăzut sau mediu cele bogate în substanțe dizolvate fiind mult mai puține. Cu o mineralizare foarte scăzută avem de exemplu Aqua Tulip (47 mg/l), cu o mineralizare scăzută Bucovina (74 mg/l) și Hera (77,5 mg/l) iar majoritatea produselor se încadrează în categoria medie. La polul opus, cu o mineralizare bogată se află puține produse și anume: Biborțeni 2148 mg/l și AquaSara 2459 ml/l.

Din punct de vedere al concentrației ionilor de hidrogen, pH-ul, apele minerale naturale acoperă întreg spectrul, de la acide, neutre până la bazice.

Citeşte şi Tu ştii ce apă trebuie să bei? Apa de la robinet vs apa îmbuteliată

 
loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
apă minerală compoziţie chimica etichetele sticlelor de apa studiu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 oct 15:19
...dintre români criteriul principal este calitatea produselor, iar pentru 58% contează distanța față de locuință. Tu ştii ce fel de apă îmbuteliată bei? Vezi ce informaţii se regăsesc pe etichetele sticlelor Majoritatea românilor (72,6%) vede în supermarketuri un catalizator...
29 sep 22:01
...privire la informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor tip apă minerală naturală comercializate pe teritoriul Romaniei. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net

...
29 sep 21:51
...privire la informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor tip apă minerală naturală comercializate pe teritoriul Romaniei. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8406
RON
08 Jul
noapte 14 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H