Tu știi unde trebuie să fie amplasate icoanele în casă? Iată ce reguli trebuie să respecți dacă vrei să-ți meargă bine

Românii sunt un popor credincios, au pereţii tapetaţi cu icoane, dar mulți nu știu unde și cum trebuie să fie acestea așezate, de fapt, în casă.

16 mai 2023, 18:55
Tu știi unde trebuie să fie amplasate icoanele în casă? Iată ce reguli trebuie să respecți dacă vrei să-ți meargă bine
Unde trebuie să fie așezate icoanele în casă

Unde trebuie să fie așezate icoanele în casă. Iată câte icoane e bine să aveți și cum trebuie să le amplasați.

Fiind simboluri puternice ale credinței, icoanle sunt nelipsite din locuințele creștinilor, deoarece acestea le ajută în momentele cele mai grele. Potrivit preoților, e bine să avem câte o icoană în fiecare încăpere, dar care să fie întotdeauna orientată spre est.

Cele mai frecvent întâlnite icoane în casele românilor sunt cele cu Maica Domnului și Pruncul Iisus, dar și sfinți care sunt făcători de minuni, precum Sfântul Antonie cel Mare, Sfântul Nicolae sau Sfântul Gheorghe. Important mai este și să aveți icoane cu sfinții ale căror nume le poartă membrii familiei.

Citește și: Rugăciune pentru o călătorie binecuvântată. Icoana care nu trebuie să îți lipsească din mașină atunci când pleci la drum

„Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta”, spune preotul Constantin Coman.

Icoanele trebuie să fie puse doar pe perețiiorientați către est, iar atunci când ne rugăm trebuie să stăm cu fața tot către răsărit.

„Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății, etc.

Citește și: Un român vinde pe internet o icoană „semnată de Iisus”. Reacțiile oamenilor au fost pe măsură: „Împreună cu moaștele lui Adam semnate de Eva”

Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor care se fac la întuneric. Deci, trebuie să avem grijă să așezăm icoana la răsărit, pentru a ne închina cu fața la răsărit.

A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele la vedere și să le așezăm unde le este locul”, mai spune preotul.