Tudor Chirilă, motivele pentru care profesorii români ar trebui sprijiniți: „Nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil. Nu e realist să ai această așteptare”

E a treia săptămână de grevă a profesorilor români, iar Tudor Chirilă a enumerat câteva din motivele pentru care aceștia ar trebui sprijiniți. Artistul eplică că nu pot fi cerute performanțe unor oameni plătiți prost.

09 iun. 2023, 18:24
Tudor Chirilă, motivele pentru care profesorii români ar trebui sprijiniți: „Nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil. Nu e realist să ai această așteptare”

A fi profesor în ziua de astăzi în România este „doar o opțiune de fugă pentru cei care nu găsesc altă variantă profesională”, iar majorările salariale ar putea fi o „premiză de decență” pentru reformarea sistemului de învățământ, spune Tudor Chirilă.

Citește și Un profesor e nevoit să livreze mâncare fiindcă nu se descurcă cu salariul din Educație: „Necesită mult timp”

„Cine este alături de profesori să ridice mâna sus. Motivele pentru care ai putea fi alături de ei ar fi (doar câteva):

  • Sigur în viața ta de părinte ai întâlnit măcar un profesor care ți-a ajutat/format copilul sau de care copilul tău a fost mulțumit și la orele căruia mergea cu plăcere. Poate că el e acum în stradă.
  • Nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil. Nu e realist să ai această așteptare. Dar când argumentul proastei salarizări n-ar mai exista, atunci poți pune presiune și solicita un act educațional modern.
  • Cum poți să crezi că un salariu mizerabil va atrage în sistem oameni competenți? În momentul de față profesor în România (cu aceste salarii și disfuncțiile din sistem) e doar o opțiune de fugă pentru cei care nu găsesc altă variantă profesională. Demnitatea instituției profesorului trebuie recâștigată.
  • Aș mai adăuga că doar mărirea salarială nu va reforma sistemul. Dar va crea o premiză de decență. Pe de altă parte dacă nu se va reforma felul în care ajungi profesor în România, dacă învățământul nu va fi cu adevărat reformat de o manieră în care sistemul să devină eficient și să livreze educație, vom rămâne blocați în dezastrul actual.
  • Rămân la părerea că finanțarea și depolitizarea educației sunt cele mai importante prime măsuri asupra căreia țara asta aflată cu un picior în groapă ar trebui să cadă de acord”, a transmis Chirilă pe pagina sa de Facebook.

Citește și Probele orale de la Bacalaureat 2023 nu se vor mai susține, ci se vor echivala cu notele din liceu. Ce se întâmplă cu examenele naționale

Tudor Chirilă a reamintit de petiția lui pentru depolitizarea educației, care a strâns peste o sută de mii de semnături, dar pe care „nimeni nu a băgat-o în seamă”.