Tudorache: Vrem să deschidem o structură permanentă pentru situaţiile în care apar focare de infecţie cu risc de răspândire

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a propus marţi, la Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale şi de Urgenţă (CNSSU), convocat marţi la MAI, desfiinţarea Comitetului Naţional Ebola şi transformarea într-o structură permanentă care să gestioneze situaţiile în care apar focare de infecţie cu risc de răspândire, în aceeaşi şedinţă fiind discutate şi măsurile pentru reducerea riscurilor de răspândire a pestei porcine africane în România.

04 oct. 2016, 09:18
Tudorache: Vrem să deschidem o structură permanentă pentru situaţiile în care apar focare de infecţie cu risc de răspândire

„Vom discuta adoptarea a două hotărâri în ceea ce priveşte închiderea Comitetului Naţional Ebola. El a fost instituit, vă amintiţi, atunci când au apărut focarele de infecţie cu risc potenţial de răspândire şi în ţara noastră, au fost măsuri luate din acel moment până acum. La acest moment, practic, vrem să folosim experienţa acumulată în această perioadă pentru a permanentiza o structură care să răspundă unor astfel de situaţii. Nu doar situaţia Ebola, dar şi alte posibile focare de infecţii cu acest grad de risc”, a spus ministrul Dragoş Tudorache.

Comitetul Naţional Ebola a fost înfiinţat în 2014, pentru creşterea capacităţii de intervenţie, prevenirea şi combaterea infecţiilor cu virus hemoragic Ebola. Instituţia, fără personalitate juridică, l-a avut ca preşedinte pe secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Discuţiile vin în contextul în care la CNSSU se discută adoptarea unor măsuri urgente pentru reducerea riscurilor de apariţie a pestei porcine africane semnalate în apropierea României.

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţele Buzău şi Vrancea sunt în alertă după apariţia unor cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova, medicii veterinari monitorizând fermele şi sfătuindu-i pe gestionarii de fonduri de vânătoare să raporteze orice deces în rândul mistreţilor.

Până acum, medicii veterinari au prelevat 20 de probe de la un mistreţ găsit mort şi de la porci bolnavi, pe care le-au trimis la Bucureşti.

Şi în judeţul Vrancea, angajaţii DSVSA supraveghează animalele din ferme şi gospodării, precum şi porcii mistreţi.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marţi, că „sunt toate semnele” că există unul sau două cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova, fiind trimise în Portugalia teste ale căror rezultate ar trebui să fie gata în zilele următoare, el arătând că „ar fi un dezastru ca maladia să pătrundă în România”, în condiţiile în care nu există vaccin, iar singura soluţie ar fi uciderea porcilor şi, în plus, distrugerea cadavrelor.

„Colegii de la Autoritatea Veterinară au făcut tot ce se poate, împreună cu colegii din Republica Moldova, pentru a sesiza la timp şi a detecta la timp maladia. Sunt toate semnele că avem un caz, dacă nu două, de pestă porcină africană în Moldova şi nu ştiu dacă trebuie să aşteptăm momentul în care va veni confirmarea de la testul din Portugalia. Cred că, de fapt, noi trebuie să prevenim încă de pe acum şi cred că este cazul ca instituţiile abilitate – MAI, Poliţia de Frontieră, IGSU, colegii veterinari şi de fapt autorităţile locale, reprezentanţii tuturor acestor instituţii să ia toate măsurile necesare pentru a preveni”, a declarat Irimescu.

Autorităţile moldovene au anunţat că au interzis temporar importul de animale vii şi de carne din Ucraina, de teama pestei porcine africane, relatează The Associated Press.

Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, pesta porcină africană nu-i afectează pe oameni.