Tudorel Toader despre înregistrarea care ar fi fost făcută la DNA Oradea: Există o parte rea şi una bună. Reacţia CSM

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că apariţia în spaţiul public a unei înregistrări care ar fi fost făcută în interiorul DNA Oradea are o parte rea şi una bună. În acelaşi timp,judecătorii din CSM cer anchetă penală.

RomaniaTV.net
07 ian. 2019, 11:07
Tudorel Toader despre înregistrarea care ar fi fost făcută la DNA Oradea: Există o parte rea şi una bună. Reacţia CSM

UPDATE: Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii anunţă că „a luat act, cu maximă îngrijorare, de conţinutul înregistrărilor recent apărute în spaţiul public care relevă, la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiţiei”.

În acest sens, Secţia identifică „potenţiale practici de intimidare, de presiune asupra judecătorilor prin ticluirea de dosare, inclusiv prin investigarea relaţiilor personale ori profesionale dintre aceştia în vederea obţinerii unor soluţii favorabile în cauzele instrumentate de respectiva unitate de parchet”.

„Dată fiind gravitatea afirmaţiilor din înregistrările menţionate, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să deruleze, cu maximă operativitate, cercetările care se impun, absolut necesare pentru protejarea efectivă a independenţei judecătorilor şi pentru garantarea respectării drepturilor cetăţenilor la o justiţie dreaptă”, mai precizează Secţia pentru Judecători a CSM.

 

Tudorel Toader a explicat că apariţia în spaţiul public a unei înregistrări care ar fi fost făcută în interiorul DNA Oradea are o parte rea şi una bună.

„Faptul că apar astfel de înregistrări are o parte rea şi una bună. Partea rea este că se poartă astfel de dialoguri, că actul de Justiţie se abordează în acest fel absolut contrar legii. Partea bună – aceea că aflăm modul de gândire, modul de abordare din partea unor procurori. Aflând adevărul, ştim ce trebuie să facem pentru a pune lucrurile pe făgaşul normal de protecţie a cetăţeanului, a fiecăruia dintre noi”, a afirmat Toader.

Întrebat dacă se vor lua măsuri, el a spus: „Probabil că se vor lua, nu ştiu. Ministrul Justiţiei nu aplică sancţiuni”.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, sâmbătă, că au fost solicitate note explicative procurorilor de la Serviciul Teritorial Oradea, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare care ar fi fost făcută în interiorul acestei unităţi de Parchet.

„Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraţilor, susţinând în mod constant că procurorii DNA trebuie să îşi desfăşoare activitatea de urmărire penală cu imparţialitate şi stricta respectare a legii şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. În ceea ce priveşte aspectele legate de realitatea înregistrării apărute în spaţiul public şi de eventualele nelegalităţi în declanşarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistraţi, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunităţi de Parchet”, se arăta într-un comunicat al DNA.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului General a deschis, vineri, un dosar penal in rem în legătură cu înregistrarea audio făcută publică de un avocat în care ar apărea procurori de la DNA Oradea care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.

Înregistrare dintr-o şedinţă de la DNA Oradea în care se vorbeşte de „liniştirea” judecătorilor. Reacţia Parchetului General