Protocol încheiat între MJ, MP şi avocaţi ce prevede creşterea cu 141% a onorariilor pentru asistenţa judiciară

Protocolul între Uniunea Naţională a Barourilor din România, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, prin care onorariile avocaţilor din oficiu se majorează cu 141 la sută, a fost semnat joi. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că acesta nu reprezintă un compromis.

RomaniaTV.net
14 feb. 2019, 07:01
Protocol încheiat între MJ, MP şi avocaţi ce prevede creşterea cu 141% a onorariilor pentru asistenţa judiciară

UPDATE Remuneraţiile cuvenite avocaţilor în activităţi desfăşurate în cadrul asistenţei judiciare au fost majorate cu 141% în urma unui protocol încheiat, joi, între Ministerul Justiţiei, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) şi Ministerul Public.

Potrivit prevederilor protocolului, onorariile sunt minimale, nu pot fi reduse, iar majorarea onorariilor „poate fi efectuată până la dublul limitei minime”, în raport de volumul de muncă efectiv sau de complexitatea prestaţiei. De asemenea, s-a extins tipologia prestaţiilor avocaţiale vizate de Protocol, în raport de propunerile barourilor înregistrate la UNBR până la 21 martie 2017, iar enumerarea acestora nu este exhaustivă.

 

„Urmare a întâlnirilor ce au avut loc în zilele de 13-14 februarie 2019, Ministerul Justiţiei, UNBR şi Ministerul Public au semnat Protocolul tripartit privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală”, informează un comunicat al MJ transmis, joi AGERPRES.

 

Negocierile privind încheierea acestui Protocol au fost demarate din anul 2017, urmare a solicitării UNBR de majorare a onorariilor ce fuseseră negociate şi acceptate în anul 2015 prin încheierea Protocolului bilateral al organizaţiei profesionale cu MJ.

 

Potrivit sursei citate, cuantumul onorariilor reflectate în Protocolul a fost stabilit prin raportare la evoluţiile economico-financiare, pe baza creşterii salariului minim pe economie ca valoare de referinţă, ajungându-se la un consens asupra faptului că, onorariile astfel cum au fost stabilite prin Protocolul încheiat în anul 2015, nu puteau fi în măsură să acopere serviciul prestat de avocat, asigurând totodată şi calitatea apărării persoanelor ce sunt nevoite, datorită mijloacelor materiale precare, să apeleze la asistenţă judiciară din oficiu.

 

„Totodată, au fost introduse noi categorii de cereri ce pot face obiectul sistemului de ajutor public judiciar, pentru a acoperi activitatea la care avocatul din oficiu este solicitat a presta serviciul, ţinând cont de solicitările de asistenţă în activitatea desfăşurată de Ministerului Public ce vor fi acoperite din bugetul alocat de acesta”, se arată în comunicat.

 

UPDATE „Protocolul a fost semnat şi este înregistrat la UNBR sub numărul 27/AUT/14.02.2019!! Bravo întregii profesiii! Toată această luptă a fost un model de solidaritate de breaslă, de determinare şi de acţiune concertată! Aşa trebuie să arate avocatura romanească!”, a anunţat pe Facebook decanul Baroului Iaşi, Marius Striblea.

________

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţat că joi va fi semnat protocolul privind stabilirea onorariilor avocaţilor pentru asistenţa juridică din oficiu, precizând că acesta „nu reprezintă un compromis”.

„Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară din oficiu va fi semnat astăzi, 14 februarie, orele 09,00, la sediul Ministerului Justiţiei. Părţile semnatare: Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, UNBR. Prezentul protocol nu reprezintă un compromis”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Ministrul a arătat că protocolul reprezintă, în primul rând, o completare a lacunelor celui din iunie 2015, deoarece nu era opozabil Ministerului Public, nu prevedea unele servicii furnizate de către avocaţi, în baza noilor Coduri de procedură (exemplu – curatela) şi nu consacra unele criterii obiective în baza cărora să se realizeze actualizarea onorariilor.

„Elementele de noutate, cuprinse în noul protocol, se referă, în principal, la următoarele: Majorează onorariile cu 141,02%, în condiţiile în care acesta este coeficientul de majorare a salariului minim din februarie 2019, faţă de cel din iunie 2015, cu reţinerea diferenţelor existente după nivelul studiilor; Elimină posibilitatea diminuării onorariului de către magistrat, ceea ce nu exclude posibilitatea majorării acestuia, în funcţie de complexitatea cauzei; Prevede încetarea mandatului avocatului desemnat din oficiu, în momentul în care partea şi-a ales un alt avocat; Devine opozabil şi Ministerului Public, astfel încât să fie plătite serviciile de asistenţă juridică oferite în faza de urmărire penală”, a menţionat ministrul.

Imediat după semnare, protocolul va fi postat pe pagina Ministerului Justiţiei, iar direcţia financiară din MJ va calcula sumele necesare de la bugetul de stat, care vor fi comunicate către Parlament spre a fi incluse în buget, a mai precizat Toader.

Conform avocaţilor consultaţi de AGERPRES, suma minimă pentru onorariu în cazul unui avocat din oficiu ar trebui să fie, cu noul indice, de 313 lei, de la 130 de lei în prezent, iar suma maximă pe care un apărător din oficiu ar putea să o încaseze pe viitor ar fi de 1.253 de lei, faţă de 520 de lei.

Decani ai mai multor barouri din România s-au prezentat, miercuri, la sediul Ministerului Justiţiei, unde au avut loc negocieri cu ministrul Tudorel Toader, pe tema protocolului prin care se stabilesc onorariile şi formele de plată a acestora.