Tudorel Toader şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Justiţiei. Viorica Dăncilă i-a acceptat-o

Tudorel Toader a anunţat, joi după-amiază, că îşi va prezenta premierului Viorica Dăncilă demisia sa din funcţia de ministru al Justiţiei. Decizia lui Tudorel Toader vine după ce PSD a decis, miercuri, să-i retragă spijinul politic. Premierul Viorica Dăncilă a acceptat demisia ministrului Justiţiei, potrivit România TV.

RomaniaTV.net
18 apr. 2019, 12:48

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a postat joi, pe contul său de Facebook, demisia din funcţie pe care a înaintat-o premierului Viorica Dăncilă.

„Luând act de voinţa politică exprimată în cadrul Comitetului Executiv al PSD, în sensul retragerii sprijinului politic (…); Luând act de decizia dumneavoastră de a transmite preşedintelui României (…) solicitarea revocării din funcţia de ministru al justiţiei; Luând act de voinţa dumneavoastră exprimată în cadrul întrevederii de astăzi (…), în sensul depunerii demisiei din funcţia de ministru al justiţiei; Cunoscând faptul că în procedura de remaniere guvernamentală prim-ministrul are rolul decisiv; vă depun demisia din funcţia de ministru al justiţiei, urmând ca dumneavoastră să apreciaţi asupra destinaţiei şi utilizării acesteia”, se arată în document.

Tudorel Toader a adăugat că îşi va exercita atribuţiile până la numirea unui nou titular al portofoliului: „Totodată, cunosc faptul că până la publicarea în Monitorul Oficial a decretului de numire a noului ministru al justiţiei, îmi revine obligaţia asigurării continuităţii activităţii la nivelul Ministerului Justiţiei”.

UPDATE: Viorica Dăncilă i-a acceptat demsia lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, informează România TV.

Ştirea iniţială

Tudorel Toader a anunţat că merge la Guvern şi va prezenta demisia din funcţia de ministru al Justiţiei, urmând ca premierul Viorica Dăncilă să ia o decizie.

„Voi merge la Guvern şi am o alta întrevedere cu doamna prim-ministru. Voi porni în scrisoarea pe care am redactat-o, voi porni de la vointa exprimată în cadrul CEx, de la vointa exprimată în cele două întrevederi cu dna prim-ministru, luând act de aceste circumstanţe, iau în considerare şi că orice autoritate trebuie să aibă continuitatea activităţii, voi ramâne la minister până când va fi publicat în Monitorul Oficial numele noului ministru al Justiţiei, pe care îl voi invita, îi voi preda documentele ministerului pe bază de proces verbal, sigiliul ministerului şi îi voi ura succes. Merg la Guvern şi îi prezint premierului demisia din funcţia de ministru al Justiţiei. Premierul va decide ce face cu demisia. Probabil o trimite la preşedintele republicii, aşa ea declanşează procedura de remaniere prin solicitarea pe care a formulat-o şi trimis-o aseară. Are şi demisia mea şi probabil o va trimite la preşedinte. Rămân până când Klaus Iohannis evaluează, decide şi emite decretul, pe de o parte de eliberare din funcţie, pe de o parte de numire a noului ministru de justitie”, a anunţat Tudorel Toader, de pe treptele de la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei. 

 

Ştirea iniţială: 

Tudorel Toader a declarat, joi, după întâlnirea de aproximativ o oră cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, că a luat act de decizia premierului de a trimite la Cotroceni solicitatea de revocare din funcţia de ministru al Justiţiei şi că Viorica Dăncilă i-a cerut să ia în calcul şi la varianta demisiei, după ce PSD a decis, miercuri, să-i retragă sprijinul politic. 

Toader a precizat că premierul nu îi poate cere demisia, pentru că nu e corect din punct de vedere juridic. El a dat asigurări că va reflecta şi joi, până la sfârşitul programului, decide dacă trimite demisia la Guvern sau dacă rămâne pe ideea revocării. 

Şi preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie după anunţul remanierii lui Tudorel Toader. Şeful statului a anunţat că va da un răspuns la cererea de remaniere guvernamentală trimisă de premierul Viorica Dăncilă la începutul săptămânii viitoare. Totuşi, Iohannis a catalogat propunerea lui Eugen Nicolicea la Ministerul Justiţiei ca o întărire a atacului PSD asupra justiţiei.

„Ieri, într-adevăr, au fost trimise la Cotroceni propuneri de revocare și propuneri de noi miniștri. Însă, primind acele scrisori, mi-am pus întrebarea ce se dorește cu această remaniere guvernamentală?, fiindcă, de regulă, o remaniere guvernamentală se face pentru a face Guvernul mai bun, mai eficient, mai eficace.

Prima mea impresie este că această remaniere guvernamentală se face pentru ca lucrurile să meargă mai prost, or așa ceva este, pur și simplu, inadmisibil. Este o primă impresie pe care am vrut să o comunic opiniei publice. Mai multe despre aceste lucruri voi comunica la începutul săptămânii viitoare, când voi avea o explicație pe ceea ce probabil va trebui să se întâmple. Da, am vorbit cu doamna Prim-ministru și i-am comunicat că va primi de la mine un răspuns la începutul săptămânii viitoare”, a arătat preşedintele într-o declaraţie acordată presei.