Tudorel Toader îi acuză pe oficialii europeni de ingerinţe politice în actul de justiţie

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, le dă replica lui Manfred Weber și Frans Timmermans, cei care mai direct sau mai voalat au cerut procurorilor să stopeze anchetarea Laurei Codruța Kovesi. Toader le transmite acestora că inclusiv în raportul MCV sunt interzise ingerințele în cadrul unei anchete penale și arată că obligațiile sunt opozabile atât României, dar și liderilor europeni.

03 apr. 2019, 12:00
Tudorel Toader îi acuză pe oficialii europeni de ingerinţe politice în actul de justiţie

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, reacție dură față de recomandările Comisiei Europene privind eliminarea imixtiunilor politice în alegerea procurorilor de rang înalt.

„La Ministerul Justiției există un plin proces de selecție pentru selectarea procurorilor de rang înalt. Sunt critierii transparente și sunt proceduri care nu se schimbă și nu pot fi schimbate în timpul derulării acestora. Considerăm necesară respectarea procedurilor existente și în egală măsură și la nivel european. Nu schimb regulile în timpul desfășurării unei proceduri sau alta. În raportul MCV se prevede ca factorul politic să nu intervină în procesul de numire a procurorilor de rang înalt.

Frans Timmermans şi Manfred Weber o susţin pe Laura Codruţa Kovesi

În România știm foarte bine că procedura de mâine prevede că interviul de selecție se desfășoară la MJ care apoi face o propunere pe care o înaintează secției de procurori de la CSM. Secția pentru procurori procedează la un inyerviu, emite un aviz consultativ, iar președintele Republicii emite decretul de numire. Noi primim aceste recomandări timp în care la nivel european numiri similare sunt eminamente politice”, a declarat Tudorel Toader.