Tudorel Toader: Nu cred că preşedintele nu va da curs deciziei Curţii Constituţionale UPDATE

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, miercuri seară, că se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să respecte decizia CCR cu privire la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

RomaniaTV.net
30 mai 2018, 11:58
Tudorel Toader: Nu cred că preşedintele nu va da curs deciziei Curţii Constituţionale UPDATE

„Sincer, mă aştept să o respecte. (…) Acum avem un comunicat care are sâmburele, esenţa deciziei, dar comunicat care astăzi, când vorbim, nu produce efecte juridice. Efect juridic se va produce din momentul când decizia motivată se va publica în Monitorul Oficial. De atunci, din momentul acela, se naşte obligaţia constituţională a preşedintelui de a emite decretul de revocare, cum spune dispozitivul Curţii. Eu, personal, nu cred că preşedintele nu va da curs deciziei CCR”, a spus Tudorel Toader miercuri seară. 

______________

Decizia CCR arată că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei, iar preşedintele nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, susţine ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după ce judecătorii CCR au decis cu majoritate de voturi că a existat un conflict instituţional între Guvern şi Preşedinţie după ce şeful statului a refuzat să o demită pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi la propunerea ministrului Justiţiei.

„Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei.

Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”, a susţinut ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, într-un mesaj postat pe contul lui de Facebook.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au decis că există un conflict instituţional între Guvern şi Preşedinţie, după ce Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA, informează România TV. Scorul a fost 6-3, mai precizează sursa citată. Preşedintele Klaus Iohannis declara anterior că, în cazul în care Curtea Constituţională (CCR) decide că există un conflict instituţional între Guvern şi Preşedinte în privinţa refuzului de a o revoa pe şefa DNA, va aştepta motivaţia, o va citi şi va acţiona în consecinţă.