Tudorel Toader, prima reacţie după ce Iohannis a anunţat extinderea consultărilor pe tema referendumului

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că guvernarea PSD a eșuat, reproșându-le acestora că nu termină cu asaltul asupra justiției. Şeful statului a anunţat că va consulta din nou Parlamentul pentru referendumul din 26 mai. "Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii - justiţie, politică penală - până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor”, a anunţat preşedintele Iohannis. Ca urmare a acestor declaraţii ale şefului statului, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că emiterea Ordonanţelor de Urgenţă de către Guvern este un act prevăzut în Constituţie, iar "extragerea" acestei prevederi implică revizuirea Constituţiei.

RomaniaTV.net
02 apr. 2019, 07:18
Tudorel Toader, prima reacţie după ce Iohannis a anunţat extinderea consultărilor pe tema referendumului

“Referendumul este apanajul preşedintelui republicii, nu al ministrului Justiţiei. Referendumurile intrăn în două categorii: cele obligatorii care produc consecinţe juridice şi cele consultative. Am văzut şi eu toată dezbaterea din spaţiul public, mai consultă, Parlamentul,  data, extindem aria de referinţă a întrebărilor pentru referendum. Dezbaterea fiind în curs nu esre rolul meu să mă amestec. Până atunci, vreau să vă spun că în Constituţie există această abilitare a Guvernului ca în situaţii excepţionale, de urgenţă, să emită ordonanţă de urgenţă. Din moment ce o prevedere este de rang constitutional, ca prevederea respectivă să fie extrasă din Constituţie, să nu mai existe, trebuie o procedură de revizuire a Constituţiei “ a afirmat Tudorel Toader la Antena 3.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, într-o discuţie informală cu presa, că va chema şi partidele la consultări pe tema referendumului pe justiţie. Tot luni, Klaus Iohannis a anunţat că va consulta din nou Parlamentul României pentru referendumul pe probleme de justiţie anunţat pentru 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare.