Tudorel Toader: Problemele din justiţie nu se discută în spatele uşilor închise

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, că problemele din justiţie nu se discută în spatele uşilor închise. Sâmbătă, preşedintele CSM i-a transmis ministrului Justiţiei că poate dezbate activitatea consiliului în şedinţele CSM, nu la tv.

04 iun. 2017, 08:21
Tudorel Toader: Problemele din justiţie nu se discută în spatele uşilor închise

„Justiţia este un serviciu de interes public ! Justiţia trebuie să se realizeze în slujba cetăţeanului ! Problemele din justiţie nu se discută în spatele uşilorînchise !”, a scris, duminică dimineaţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.

Sâmbătă, Preşedintele CSM i-a transmis ministrului Justiţiei că poate dezbate activitatea consiliului în şedinţele CSM, nu la TV.

„Constatând opţiunea ministrului justiţiei, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, de a lansa public, prin intermediul interviurilor în direct în cadrul emisiunilor televizate, anumite afirmaţii, teme sau suspiciuni privind eficienţa activităţii şi proiectelor instituţionale ale Consiliului, ale membrilor acestuia şi ale magistraţilor în general, deşi statutul domniei sale de membru de drept al acestui for îi conferă cadrul instituţional necesar abordării acestora înainte de toate, în formatul instituţional şi public al dezbaterilor din şedinţele plenului şi ale secţiilor Consiliului”, a precizat preşedintele CSM într-un comunicat de presă.

La întrebarea pe care ministrul Justiţiei a adresat-o public CSM, joi seara, : Sunt magistraţi care au în sertar un certificat de colaborator de la CNSAS?, preşedintele CSM răspune că Tudorel Toader „poate primi un răspuns numai în condiţiile unor dovezi certe şi legal obţinute, conform procedurilor în vigoare”, Mariana Ghena postând şi adeverinţa de la CNSAS din 2009, potrivit căreia nu a colaborat cu fosta Securitate.

Preşedintele CSM a reluat, de asemenea, şi solicitarea ca un membru al consiliului să facă parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA.

„Având în vedere preocuparea ministrului justiţiei în legătură cu existenţa unor posibile certificate CNSASS privind colaborarea unor magistraţi în activitate cu fosta Securitate, precum şi faptul că domnia-sa suspicionează – aşa cum afirmă, în absenţa cunoaşterii directe a conţinutului arhivei SIPA – că aceasta ar putea conţine documente în sensul menţionat, cu atât mai mult considerăm că se impune ca poziţia ministrului justiţiei să fie neechivocă relativ la utilitatea sau inutilitatea includerii în comisia constituită prin recenta hotărâre de guvern a unui reprezentant al CSM, fie acesta şi membru al Consiliului din partea societăţii civile”, se arată în comunicatul CSM.

Ministrul Justiţiei susţinea, de asemenea, că un magistrat nu ar avea timp trei ani pentru a studia documentele, în acest sens Ghena precizând că instituţia consideră „speculativ comentariul ministrului justiţiei, acesta nefiind fundamentat pe vreun refuz sau răspuns negativ al Consiliului pe acest subiect.”

„CSM ar trebui să-şi pună următoatea întrebare: în România anului 2017 oare e normal ca un magistrat să se pensioneze şi după două luni de zile să vină să se angajeze pe baza votului secret al membrilor CSM şi să cumuleze pensia şi salariul care au un anumit nivel, corespunzător statului. Veţi spune că permite legea, dar legea spune că locul ăla trebuie scos la concurs să vină un tânăr să lucreze 20-25 de ani de ani în puterea judecătorească. Cel care se pensionează şi vine să se angajeze ştia acum trei luni că este în putere şi poate să rămână magistrat mai departe”, a declarat Tudorel Toader joi seara la Antena 3.

„Situaţia la care ministrul justiţiei a făcut referire, şi anume reîncadrarea unui magistrat la un interval de 2 luni de la momentul pensionării acestuia, este un caz singular ,impus de necesitatea asigurării continuării activităţii unei instanţe, a cărei desfiinţare nu a fost agreată de legislativ, deşi Consiliul a argumentat obiectiv necesitatea desfiinţării acesteia”, a răspuns CSM.