Tudorel Toader propune despăgubiri de 5 lei pe zi pentru deţinuţii care nu au beneficiat de recursul compensatoriu

Publicat: Miercuri, 06 Februarie 2019 18:00 // Actualizat: Miercuri, 06 Februarie 2019 18:54 // Sursa: romaniatv.net

Deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare în penitenciar în perioada 24 iulie 2012 - 19 octombrie 2017 și care nu au beneficiat de legea recursului compensatoriu ar putea primi o compensație financiară de 5 lei pentru fiecare zi câștig neacordată, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Justiției. 90.000 de foşti deţinuţi ar putea beneficia de aceste despăgubiri, în valoare totală de 70 de milioane de lei.

Potrivit proiectului de lege privind compensaţiile financiare, deţinuţii care au executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare, dar au fost eliberaţi mai devreme de 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a recursului compensatoriu, ar putea beneficia de 5 lei pentru fiecare zi pe care ar fi putut să o câștige în baza legii recursului compensatoriu.

„Art. 9.

(1) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de 5 lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 1)

SAU

(2) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de .............. lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 2)", se arată în documentul citat.

Potrivit proiectului de lege, foştii deţinuţi trebuie să facă cerere în 6 luni de la data intrării în vigoare a legii (dacă intră în vigoare):

„Cererea de acordare de compensații financiare se poate introduce în termen de 6 luni:
a) de la momentul punerii în libertate a celui care solicită despăgubirea;
b) de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru situațiile de punere în libertate cuprinse între 24 iulie 2012 și intrarea în vigoare a prezentei legi", se arată în proiect.

Potrivit sindicaliştilor din penitenciare citaţi de G4media.ro, în jur de 90.000 de foşti deţinuţi ar putea beneficia de compensaţiile financiare. Impactul pe buget ar fi de 70.000.000 de lei.

Compensațiile financiare astfel stabilite se acordă cu titlu de daune morale în cuantum întreg dacă persoana respectivă nu datorează obligații civile decurgând din proceduri penale.

Compensațiile ar putea fi plătite de către Administrația Națională a Penitenciarelor și/sau Ministerul Afacerilor Interne, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a deciziei comisiei. O a doua variantă ar fi ca plata să fie făcută de Ministerul Finanțelor Publice.

loading...
10 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 feb 11:38
Răspunde | Votează email 0 email
GABU MARIA LORENA
Banii pentru saraci si pentru oameni aflati in situatii foarte rele trebuie impartiti corect nu pentru ca sunt din banii europeni ,luati si din impozitele salariatilor romani ci pentru ca nu suntem vinovati ca ne-au respins aplicatiile la munca cu salariu intreg....ganz.....neranit,adica.
07 feb 10:29
Răspunde | Votează email 0 email
GABU MARIA LORENA
Am absolvit cu media 8,87 ca profesor de limba si lit.engl.si fr. dar mi-au dat prea putin,dupa conceptia fara defecte pe care o au despre mine de am plecat din tara.
07 feb 10:12
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Erau doua domnisoare de la Skyfit in Stadhalle si le ziceau sa dea la ruleta sa vada daca castiga vreun premiu la Fitness.Am castigat EU un Tagesgutschein si a zis ca ma suna dar nu m-a mai sunat EA. Le zicea la domni sa castige premii EI ca ELE sunt disperate ,nu mai au KASSE. La televizor la nemti au anuntat ca cine are bani la cumparaturi sa vina ca majoritatea barbatilor azi vor sa cumpere flori la femei si nu au bani,NICHT VERGESSEN:
07 feb 01:57
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Tibero vine klar ,e conectat la aparate adica nu are paraziti sau virusuri.
07 feb 01:48
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Se bucura de viata domnul care se preface ca se bucura cand da mana.A pus toate o-urile sa paraziteze si sa nenoroceasca oamenii vii si sa le mearga din plin,sa nu-i lase sa munceasca si sa fure.
07 feb 00:09
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
In Romania se scrie cu alb pe fond al negru si e bine ca nu scriu mesaje in stil intelectual desi asta nu e un motiv destul de serios ca sa te arda cineva .
06 feb 23:50
Răspunde | Votează email 0 email
GABU MARIA LORENA
ACTELE MELE AU RAMAS LA DOMNUL NOTAR DIETMAR BÖHMER PANA POT SA-I ADUC BANII PENTRU STAMPILA.
06 feb 22:33
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Pe la posta ,magazine,etc.mi-a zis ca nu mai are kasse si la tribunal am apasat sa se deschida usa si nu mi-au deschis-o paznicii si mi-au zis sa astept EUpana deschide.Acum bate cu pumnul in usa la un vecin zicand Tür Auf sa-i dechida.M-a imbolnavit si de astm ca i-am zis ca nu m-a primit la scoala de educatori si trebuia sa aiba inima ca credeam ca am astm.
06 feb 22:18
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Toate astea zic ca le-am facut eu cu mama ca ne-au furat identitatea.Este o vecina unguroaica cu ochi albastri si cu par roscat,tunsa ca mama -i-a furat identitatea.Mutilarile le numeste operatii si O-urile aparate.M-au amenintat si-mi fac necazuri din cauza ca scriu ce fac EI.
06 feb 22:15
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Este un Zeitarbeit care se numeste Ranstadt...adica fugi orase....Run Stadt.Aratau la tv domnii...germani....ca se duc spioni sa le fure pana si locurile la scoli la copii si ca zic ca ar da si o mana a parintilor,ar accepta sa fie muti lati numai sa nu -i mai dea afara.
1
EUR
4.8730
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H