Tudorel Toader şi Augustin Lazăr, mesaje convergente de Ziua Justiţiei române

Publicat: Duminică, 01 Iulie 2018 10:20 // Actualizat: Duminică, 01 Iulie 2018 14:25 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Tudorel Toader spune, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Justiţiei române, că justiţia este un serviciu de interes public, esenţială în procesul de consolidare a statului de drept şi este şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului, garantul realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Procurorul general le transmite cetăţenilor, "justiţiabili sau nu", să aibă încredere în procurori, asigurându-i că vor acţiona cu profesionalism şi imparţialitate pentru a le apăra drepturile şi libertăţile fundamentale.

Procurorul general Augustin Lazăr spune, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Justiţiei române, că aceasta trebuie să fie un prilej de analiză a parcursului sistemului judiciar, în contextul modificărilor legislative care afectează magistratura şi justiţia penală şi al atacurilor la adresa judecătorilor şi procurorilor, mult mai dure şi mai frecvente în această perioadă. El afirmă că magistraţii pot răspunde acestor provocări în primul rând prin semnalul de unitate şi de implicare pe care trebuie să îl dea atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale, care privesc însăşi esenţa justiţiei, ca serviciu public. La rândul său, ministrul Tudorel Toader afirmă, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei române, că justiţia este un serviciu de interes public, esenţială în procesul de consolidare a statului de drept şi este şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului, garantul realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Augustin Lazăr, avertisment legat de modificările la legile justiţiei

"Prima duminică a lunii iulie este dedicată, începând din anul 1994, sărbătoririi Zilei Justiţiei, moment aniversar, dar şi simbolic pentru toţi cei care lucrăm în sistemul judiciar, în sensul recunoaşterii rolului important pe care justiţia îl are în societate. Din acest motiv, Ziua Justiţiei trebuie să reprezinte un prilej de reflecţie şi de analiză a parcursului şi evoluţiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura şi justiţia penală, cât şi atacurile la adresa judecătorilor şi procurorilor, mult mai dure şi  mai frecvente în această perioadă", afirmă procurorul general într-un comunicat de presă transmis duminică.

El spune că magistraţii pot răspunde acestor provocări în primul rând prin semnalul de unitate şi de implicare pe care trebuie să îl dea atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale, care privesc însăşi esenţa justiţiei, ca serviciu public, şi arată că procurorii şi judecătorii au o responsabilitate imensă faţă de societate, pe care o pot îndeplini doar prin garanţiile de independenţă conferite de Constituţie. 

"Cum putem răspunde acestor provocări ale vremurilor, fără a permite împrejurărilor de moment să inducă ideea unei crize de autoritate, încredere şi identitate a sistemului judiciar? În primul rând, prin semnalul de unitate şi de implicare pe care magistratura, judecători şi procurori, trebuie să îl dea atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale, care privesc însăşi esenţa justiţiei, ca serviciu public. Justiţia înseamnă adevăr şi dreptate, iar noţiunile de adevăr şi de dreptate sunt inerente naturii umane, nu se poate trăi fără ele. Practicarea justiţiei pentru aflarea adevărului şi pentru a se face dreptate este o misiune onorantă: a da supremaţiei legii rangul de normalitate, de regulă în societate, reprezintă o garanţie a echilibrului necesar unei ordini sociale democratice. Din acest punct de vedere, avem o responsabilitate imensă faţă de societate, pe care o putem îndeplini doar prin garanţiile de independenţă conferite de Constituţie", spune Augustin Lazăr.

În mesajul transmis de Ziua Justiţiei, procurorul general mai afirmă că, la rândul său, societatea - din perspectiva nevoii de dreptate socială şi a aşteptărilor pe care le are de la sistemul judiciar - trebuie să conştientizeze că independenţa procurorilor este esenţială pentru statul de drept, fiind garanţia unei justiţii imparţiale şi eficiente.

De asemenea, el le transmite cetăţenilor, "justiţiabili sau nu", să aibă încredere în procurori, asigurându-i că vor acţiona cu profesionalism şi imparţialitate pentru a le apăra drepturile şi libertăţile fundamentale.

"Independenţa procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţean. Referitor la acest din urmă aspect, doresc să accentuez rolul constituţional al Ministerului Public de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, obiectiv prioritar al procurorilor. În acest sens, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lansat un proiect privind formarea şi perfecţionarea profesională a procurorilor în vederea consolidării instituţionale, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum şi  a reducerii numărului de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În acest context, doresc să le transmit cetăţenilor, justiţiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituţiei, că vom acţiona cu profesionalism şi imparţialitate pentru a le apăra drepturile şi libertăţile fundamentale. Nu în cele din urmă, vreau să îmi exprim respectul şi aprecierea faţă de întreg corpul de magistraţi, judecători şi procurori, faţă de celelalte profesii juridice (avocaţi, notari, executori, personal auxiliar din instanţe şi parchete, experţi), faţă de toţi cei care, în cadrul sistemului judiciar, îşi exercită profesia cu responsabilitate faţă de societate şi cetăţeni, aplicând şi respectând legea", adaugă procurorul general.

Tudorel Toader, Justiţia este şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului, garantul realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale

Ministrul Tudorel Toader spune, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Justiţiei române, că justiţia este un serviciu de interes public, esenţială în procesul de consolidare a statului de drept şi este şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului, garantul realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

"Justiţia este un serviciu de interes public, esenţială în procesul de consolidare a statului de drept, este şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului, garantul realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Le mulţumesc şi îi felicit pe toţi magistraţii, judecători sau procurori, întreg personalul auxiliar de specialitate, care, cu profesionalism şi onestitate realizează sau participă la realizarea justiţiei", afirmă ministrul Justiţiei, într-un mesaj transmis pe Facebook.

Preşedintele CSM, de Ziua Justiţiei: Felicit toţi magistraţii ce şi-au desfăşurat activitatea cu deplina respectare a legii

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu, le-a transmis duminică, de Ziua Justiţiei, felicitări tuturor magistraţilor care şi-au desfăşurat activitatea "cu deplina respectare a legii şi a valorilor fundamentale ale societăţii democratice".

Într-un comunicat al CSM, transmis AGERPRES, Simona Marcu menţionează că, în fiecare an, începând cu 1994, este sărbătorită Ziua Justiţiei, "prilej de bilanţ şi satisfacţie, dar şi de reflecţie asupra actului de justiţie, ca serviciu public în slujba cetăţeanului".

"Îi felicit pe toţi magistraţii care şi-au desfăşurat activitatea cu deplina respectare a legii şi a valorilor fundamentale ale societăţii democratice", spune preşedintele CSM, în comunicat.

Simona Marcu le mulţumeşte totodată şi celorlalţi profesionişti ai dreptului pentru buna colaborare, având convingerea că numai împreună vor reuşi să creeze un climat de încredere şi respect, atât de necesar în această perioadă marcată de tensiuni.

Ea subliniază că CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, şi-a afirmat constant determinarea de a acţiona hotărât pentru o justiţie puternică şi dreaptă. 
loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 iul 17:29
Răspunde | Votează email 1 email
G. Rotschild
In ultimul an si jumatate am asistat la inducerea unei CONFUZII creatte de anumite structuri si la o Propaganda nociva, de prostire a romanilor, in scopul de a le dirija pe o directie opusa vointa lor. Adica, #rezist se amesteca pe Facebook cu Departamentul Zero, cu reprezentari crestine, reusind sa adune oameni cu viziuni opuse sau diferite pe o anumita directie falsa, probabil crezandu-se ca a romanii nu vor afla adevarul. Mai direct, filozofia lui Soros (ca interpus al Iluminatilor) de a distruge Crestinismul in Romania (si nu numai), de a nu pierde Justitia (cu legislatia Soros - Macovei) si regimul de Politie Politica (care anihileaza adversarii politici, mascand dosare grele ale Confreriei: Microsoft, EADS, ALRO, Flota, Rapirea jurnalistilor, Evaziunea dirijata, cu cele 12 scanere din Vami defectate intentionat si alte afaceri la negru ale Sistemului). Furia populara existenta la un moment dat a fost deturnata smechereste. Dar ADEVARUL iese tot timpul la iveala. Daca inainte de Trump, in multe mandate prezidentiale (Bush sr., Bush jr.,Clinton, Obama) doctrina Departementului de Stat era doctrina lui Soros, iar acum se cerceteaza de catre Congres cum banii contribuabililior americani s-au dus pe prostiile lui Soros, ar fi bine ca si noi ca parteneri sa ne trezim. Desi UE (PPE) se supune mai departe lui Soros (mai precis, sefilor lui). Politica de Globalizare va duce la desfiintarea statelor actuale, transformarea lor in regiuni usor de manevrat, desfiintarea Crestinismului si transformarea doctrinei crestine in doctrina masonica. Nu mai amintesc de celelalte reforme si introducerea sistemului de control TOTAL. Informati-va inainte de a sustine ceva. Sustineti ce vreti, dar macar sa stiti pe ce Directie va "indreptati" !
1
EUR
4.7612
RON
25 May
noapte 12 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H