Tudorel Toader: Şi Guvernul Cioloş a adoptat ordonanţe de urgenţă fără aviz CSM

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a făcut o "simplă informare" pe Facebook legată de modul de adoptare de către Guvernul Cioloş a OUG nr.6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, el arătând că întreaga procedură a durat trei zile. Precizările sunt făcute în contextul în care Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri, fără a avea avizul CSM, OUG care permite meţinerea în funcţie a actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare. 

RomaniaTV.net
06 sept. 2018, 05:40
Tudorel Toader: Şi Guvernul Cioloş a adoptat ordonanţe de urgenţă fără aviz CSM

Într-un mesaj postat pe Facebook la miezul nopţii, sub titlul „simplă informare”, Tudorel Toader spune că OUG nr.6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal a fost adoptată fără avizul consultativ din partea CSM, iar întreaga procedură de avizare şi adoptare a durat trei zile, potrivit News.ro.

„Astfel: 09.03.2016 – M.J. transmite proiectul de OUG, spre avizare, către S.R.I. şi C.S.A.T., iar pentru consultare interinstituţională la I.C.C.J. Totodată, proiectul trimis şi Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul, pentru avizul de oportunitate. La aceeaşi dată, MJ transmite proiectul către C.S.M., spre avizare, iar către Secretariatul General al Guvernului, pentru a fi înscris pe ordinea de zi. 10.03.2016 – MJ primeşte de la CSM o adresă prin care este informat asupra faptului că a fost înaintat către Plenul CSM propunerea de aviz favorabil al proiectului, de către Comisia nr. 1 a C.S.M. – Independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare. 11.03.2016 – M.J. transmite proiectul către M.A.I., M.F.P. şi Ministerul Muncii spre a fi semnat în calitate de avizatori. 11.03.2016 – C.S.A.T. avizează favorabil proiectul de OUG. 11.03.2016 – Guvernul adoptă OUG nr. 6/2016. 24. 03.2016- Se primeşte de la CSM. avizul favorabil asupra proiectului de ordonanţă de urgenţă”, este mesajul postat de ministrul Justiţiei.

Precizările sunt făcute în contextul în care Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri, fără a avea avizul CSM, OUG care permite meţinerea în funcţie a actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare. Tot miercuri, Guvernul a adoptat, fără avizul CSAT, Ordonanţa de Urgenţă privind rectificarea bugetară. 

Tudorel Toader nu face însă nicio referire la vreuna dintre aceste ordonanţe.

Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii CSM, care permite meţinerea în funcţie a actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare, căreia i-a expirat mandatul la 1 septembrie, a fost adoptată miercuri de Executiv, fiind publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ adaugă două noi alineate articolului 67 al  Legii  317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Noile alineate prevăd: “(7) În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii”; (8) În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii”.

Pentru ca noile modificări să se conformeze situaţiei actuale de la conducerea Inspecţiei Judiciare, a fost introdusă şi o completare conform căreia noile prevederi „se aplică şi situaţiilor în care funcţia de inspector-şef sau, după caz, de inspector- şef adjunct al Inspecţiei Judiciare este vacantă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.

Argumente pentru promovarea acestor modificări sunt acelea că vacantarea celor două funcţii „are repercusiuni negative asupra desfăşurării activităţii acestei instituţii şi asupra procedurilor de cercetare disciplinară a magistraţilor, în condiţiile în care inspectorul – şef are atribuţii concrete în procedura disciplinară, confirmând rezoluţiile inspectorului judiciar” şi „necesitatea asigurării interimatului de către persoane care au dat dovada competenţei profesionale şi manageriale exercitând deja funcţiile respective, având o cunoaştere aprofundată a activităţii Inspecţiei Judiciare şi susţinând un concurs atât la momentul numirii iniţiale, cât şi la momentul reînvestirii pentru un nou manndat, în condiţiile legii”.

Mandatele inspectorului-şef şi inspectorului-şef adjunct de la Inspecţia Judiciară, Lucian Netejoru şi Gheorghe Stan, s-au încheiat la 1 septembrie.