Tudorel Toader: Vom veni cu pachetul de legi ale justiţiei într-o săptămână, maxim două

Ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, a anunţat că pachetul de legi privind justiţia va fi prezentat public peste o săptămână sau două, după care va fi prezentat setul de măsuri legate de supraaglomerarea din penitenciare

02 iun. 2017, 03:54
Tudorel Toader: Vom veni cu pachetul de legi ale justiţiei într-o săptămână, maxim două

„Dacă venim cu pachetul de legi ale justiţiei într-o săptămână, maxim două – eu cred că o săptămână, după o lună venim cu pachetul de legi privind decizia-pilot a CEDO”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a spus că intenţionează şi o evaluare a Codului Penal, de Procedură Penală, Civil şi de Procedură Civilă. „Vizăm o evaluare a celor patru Coduri. Tot românul ştie că acele Coduri au fost făcute în grabă, fără dezbatere parlamentară, cu asumarea răspunderii. Vedeţi câte decizii de neconstituţionalitate sunt”, a afirmat Toader.

Ministrul Justiţiei, despre cum se va aplica măsura desecretizării arhivei SIPA: O comisie din 5 persoane va analiza documentele

El a spus că este necesară o coerenţă a codurilor din justiţie care şi-au arătat limitele. „Este inadmisibil într-un stat de drept să aplici cuiva o lege care ulterior se dovedeşte neconstituţională, de aceea facem evaluarea celor patru Coduri care şi-au arătat limitele. Unele constatate de CCR, altele – sunt convins – care încă nu au fost supuse controlului de constituţionalitate. Noi trebuie să dăm coerenţă celor patru coduri, să le structurăm în raport cu legislaţia infraconstituţională, chiar şi în raport cu legislaţia secundară, să facem un sistem legislativ coerent care, la rândul lui, să fie aplicat şi interpretat unitar”, a mai spus Toader.

Totodată, ministrul Justiţiei a mai spus că vor fi schimbări majore în ce priveşte răspunderea magistraţilor. „Vă asigur că modificările referitoare la răspunderea magistraţilor vor fi consistente cu privire la responsabilitatea juridică a magistratului, procuror şi judecător”, a conchis Toader.


loading...