Guvernul a modificat prin OUG legile justiţiei, abia intrate în vigoare. Funcţiile de conducere din Parchete nu mai pot fi delegate

Publicat: Marţi, 19 Februarie 2019 10:31 // Actualizat: Marţi, 19 Februarie 2019 17:54 // Sursa: romaniatv.net

Legile justiţiei, abia intrate în vigoare anul trecut, au fost deja schimbate prin ordonanţă de urgenţă. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători. De asemenea, persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile, după care funcţiile trebuie ocupate în condiţiile legii.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, după adoptarea ordonanţelor pe justiţie, că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători şi că persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile, după care acestea trebuie ocupate în condiţiile legii.

Toader a prezentat marţi, la finalul şedinţei de Guvern, mai multe modificări realizate prin Ordonanţă de Urgenţă şi care privesc legile justiţiei. Astfel, funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare.

“Mai există o modificare destul de importantă, referitoare la funcţiile de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, că e procuror general, că e adjunct, că e procuror şef la DNA, DIICOT, şef de secţie, toţi ceilalţi, funcţii care, potrivit legii în vigoare, potrivit legii anterioare, deci înainte de modificare, pentru aceste funcţii se prevede un mandat fix cu o durată de trei ani, mandat care poate fi reinvestit, dar reinvestirea nu înseamnă nici prelungire, nici conferirea unui nou mandat, al doilea mandat se poate ocupa numai în condiţiile legii şi până aici nu este nimic nou. Ce aduce ordonanţa cu caracter de noutate? (…) Aceste funcţii nu pot fi delegate, ele se ocupă şi trebuiesc ocupate numai în condiţiile legii”, a afirmat ministrul Justiţiei.

El spune că în prezent sunt multe funcţii de conducere ocupate prin delegare, precizând că acest lucru nu este normal.

“Din păcate, astăzi când vorbim, multe funcţii de procurori, funcţii de conducere de rang înalt, sunt ocupate prin delegare ceea ce nu este normal pentru că legea spune în condiţiile legii. Sigur că astăzi când vorbim sau mâine când apare Ordonanţa în Monitor avem astfel de funcţii ocupate prin delegaţie. Avem la finalul Ordonanţei o normă tranzitorie care spune că cei delegaţi astăzi rămân în funcţie timp de 45 de zile, dar în 45 de zile ele trebuiesc ocupate prin procedura legală, în condiţiile legii”, a explicat Tudorel Toader.

El a precizat că o altă modificare se referă la faptul că acest funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public vor putea fi ocupate şi de către judecători care au fost procurori.

“Potrivit Ordonanţei, pot candida procurorii care îndeplinesc condiţiile legii, nu se poate altcumva, dar pot candida şi judecători care au fost procurori. Prin urmare cineva cu experienţă din sistemul Ministerului Public, cineva care la momentul adoptării Ordonanţei, intrării în vigoare, are roba de procuror sau a avut cândva robă de procuror adică are experienţă în managementul şi în problemă internă, în problemele de funcţionare, organizare a Ministerului public, prima modificare aşadar cu privire la potenţiali candidaţi se referă la posibilitatea ocupării funcţiilor de procuror de rang înalt şi de către judecătorii care au fost mai devreme sau mai de demult, care au fost procurori”, a spus Toader.

El a precizat că în aceste cazuri se modifică şi competenţa de emitere a avizului consultativ, care până în prezent era dat de către Secţia de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar de acum încolo competenţa avizului consultativ va aparţine Consiliului Superior al Magistraturii.

________

UPDATE Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marți, în ședința de Guvern, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Tudorel Toader a spus că a fost adoptată OUG privind selecţia procurorului european.

"Mi se pare firească această cooperare consolidată, instituirea Parchetului European, pentru că fenomenul infracţional împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, din păcate, este un fenomen real şi în consecinţă activitatea juridică trebuie să aibă ca obiect prevenirea pe de-o parte, combaterea, pe de altă parte, a infracţionalităţii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene", a spus Toader.

El a menţionat că în prezent la cooperarea consolidată participă 22 de state.

Regulamentul a fost publicat la sfârşitul anului 2017, iar în trei ani trebuie ca Parchetul European să funcţioneze, a precizat el.

"Ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul a a adoptat-o astăzi nu se referă la procurorul şef european pentru că în privinţa alegerii procurorului şef european există o altă procedură, un alt regulament şi procedura este în curs de derulare. România trebuie să desemneze trei candidaţi pentru funcţia de procuror european", a explicat el, menţionând că cele trei propuneri trebuie trimise la Bruxelles, după o selecţie, până în 31 martie.

Termenul scurt justifică ordonanţa de urgenţă, a spus Toader, adăugând că selecţia o face Ministerul Justiţiei.

"Procedura de selecţie se va desfăşura la Ministerul Justiţiei, repet, şi nu la CSM sau în altă parte. Sigur, nici nu va fi desemnat, nominalizat de ministru direct fără această procedură prealabilă. Cine poate să candideze la această funcţie de procuror european din partea României (...) Poate candida un procuror, dar şi un judecător. Deci procurorul european poate fi un actual procuror sau judecător care va fi inclus în lista de trei, nu va fi desemnat, şi cel care va ocupa demnitatea de procuror european se va suspenda din exerciţiul demnităţii de procuror sau judecător naţional", a detaliat el.

Toader a spus că, după încetarea demnităţii de procuror european, magistratul va reveni pe funcţia pe care o ocupă în ţară în momentul selecţiei.

El a menţionat că într-o procedură ulterioară va fi selectată o altă categorie de procurori  - procuror european delegat, care îşi va desfăşura activitatea în ţară, cu deosebirea că acesta poate fi doar un procuror, care nu se va suspenda şi nu va merge la Luxemburg, ci îşi va desfăşura acitivitatea de magistrat în ţară, dar va soluţia cu prioritate cuaze de natura Parchetului European.

Toader a spus că OUG va fi publicată în Monitorul oficial şi va intra în vigoare, iar apoi în termen de cinci zile va fi declanşată procedura de selecţie a celor trei candidaţi, pentru a se încadra în termenul de 31 martie.

Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

________

Legile justiţiei, abia intrate în vigoare anul trecut, vor fi din nou schimbate de ministrul Tudorel Toader, care a şi iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens.

Potrivit OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind CSM, alineatul 1 al articolului 54 al Legii 303/2004 se modifică şi va avea următorul cuprins:

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în proiectul avansat de Tudorel Toader.

Schimbarea constă în faptul că avizul CSM pentru numirea șefului DNA, de plildă, va fi dat de Plenul CSM, nu de Secția pentru procurori a CSM.

Explicația, potrivit surselor G4media, este că plenul CSM este pro-PSD, dominat de șefa CSM, Lia Savonea, în vreme ce Secția pentru procurori, nu. Prin urmare, Tudorel vrea să elimine Secția pentru procurori din ecuaţie.

De notat că în ce privește numirile la conducerea instanțelor, ministrul Justiției a lăsat atribuția la Secția pentru judecători a CSM întrucât aceasta, ca și plenul, este dominată și controlată de Lia Savonea.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
aviz csm sefi parchete legile justitiei Tudorel Toader
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
19 feb 16:34
Răspunde | Votează email 0 email
rupp
Trebuie să existe un avocat al mafiei care să se schimbe puțin, astfel încât să funcționeze mai bine cu controlul criminalului
1
EUR
4.7274
RON
19 Aug
noapte 15 °
zi 32 °
Ultimele joburi adaugate
24 H